Uoči predsedničkih izbora

Sutra su predsednički izbori u Srbiji. Naši državljani u Velikoj Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama glasaju danas od sedam do 20 časova, po lokalnom vremenu. Rezultati njihovog glasanja ne smeju da se saopšte do završetka glasanja u Srbiji, do sutra u 20 časova. Kada se glasanje završi, počinje naša specijalna emisija.

Ko će biti peti predsednik Srbije? Kandidata je 11, a odlučuje 6.724.949 upisanih u birački spisak. Tačno u sedam sati otvara se 8.396 biračkih mesta u zemlji, a u inostranstvu, u 32 države još 53 mesta za glasanje.

Ponesite važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu - dokument u kojem je naveden jedinstveni matični broj.

Možete da glasate i ako vam je istekla lična karta ali uz potrvrdu MUP-a da ste podneli zahtev za izdavanje nove lične karte. Na Kosovu i Metohiji pravo da glasa ima nešto više od 105 hiljada birača na 90 glasačkih mesta. Njihove glasove prikuplja OEBS.

"Birčaki materijal je u našem posedu pod policijskom zaštitom. Rasporedićemo ga ujutru na sve lokacije. Nakon prikupljanja glasova, predaćemo ga RIK-u. Na svakoj glasačkoj kutiji imamo dva člana OEBS-a i tri člana lokalno angažovanog osoblja", kaže portparol OEBS-a Senad Šabović.

OEBS-u će pomagati Kosovska policija.

"Regionalna direkcija Kosovske policije 'Sever' sačinila je operativni plan, kojim je predviđeno pružanje asistencije pripadnicima OEBS-a. Policija će tokom sutrašnjeg dana brinuti o očuvanju javnog reda i mira. Na dan izbora u nedelju će u pripravnosti biti i specijalizovana jedinica Kosovske policije za brzo reagovanje", kaže regionalni šef operative Kosovkse policije Željko Bojić.

Jedaneste izbore za predsednika Srbije prati ukupno 1.955 domaćih i 126 stranih posmatrača.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара