Da li su poslednje poruke u kampanji ključne?

U ponoć počinje izborna tišina i prestaje kampanja predsedničkih kandidata za predstojeće izbore. Nema pravila da li su poslednje poruke u kampanji ključne i da li baš one pomažu biračima da se odluče. Jedno je sigurno, koliko god da je kampanja kratka, malo tišine svima prija.

Španci svoju izbornu ćutnju zovu dan za razmišljanje. Građani Srbije imaju dovoljno vremena da se pored toga i odmore. Za odluku - za koga glasati imaju još 48 sati i nedelju do zatvaranja birališta.

Ovaj put, međutim,političari su imali uslovno rečeno i malo vremena da ubeđuju birače. Kanadskim političarima na raspolaganju je bilo čak 78 dana za kampanju. Srpskim, iako je zakonski dozvoljeno 60, dvostruko manje.

"Mislim da je na početku bila najjača kampanja kod pojedinih kandata, koji su imali novca i snage da pokrenu priču i oni su bili najvidljiviji. Suština ove kampanje, ne samo da je bila najkraća, bila je najinventivnija, i imala je najviše promašaja do sada", kaže stručnjak za komunikacije Igor Avžner.

U Srbiji političari ćute najduže u poređenju sa regionom. Internet, ipak, nije gluva soba. Iako smo daleko od Amerike, gde je recimo jedan tvit političara tokom kampanje za sat objavljen čak 2.000 puta, mrežu su prepoznali i ovdašnji kandidati, jer internet koristi dve trećine građana.

"Internet je korišćen kod pojedinaca kao odskočna daska da bi došli do mejnstrim medija. Mnogo je jefitinije a kroz pojavljivanje na društvenim mrežama su ulazili u štampane i elektronske medije. Ja mislim da tišina već godinama ne postoji, imate stranačke akticviste koji kucaju besomučno na vrata i za vreme tišine", kaže Igor Avžner.

Ako čitate zakon, od ponoći nećete čuti ni videti javne skupove, spotove, propagandni materijal 50 metara od biračkih mesta. Za kršenje propisa kazna je od 100.000 do 600.000 dinara.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво