Reagovanja na blokadu puteva na Kosmetu

Nakon što je više od 60 autobusa sa pristalicama SNS-a zaustavljeno na nekoliko mesta južno od Ibra, a konvoj u Labljanu kamenovan, usledila su reagovanja političkih partija.

Pokrajinski odbor Socijalističke partije Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudio današnju blokadu kretanja prema Leposaviću.

Kako se navodi u saopštenju, svi putni pravci južno od Ibra blokirani su od strane privremenih kosovskih institucija i KPS-a, kako bi se sprečio odlazak Srba na promotivni skup vladajuće koalicije u Leposaviću, za predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića.

"To predstavlja grubo kršenje elementarnih ljudskih prava, kao što je pravo na slobodu kretanja. Ovim putem želimo da obavestimo međunarodnu javnost i njihove predstavnike u Prištini da odmah reaguju i omoguće slobodu kretanja na celoj teritoriji Kosova i Metohije", ističe se u tekstu.

Pokrajinski odbor Pokreta socijalista Kosova i Metohije saopštio je da je sprečavanje kolona Srba pokazatelj kakvoj represiji su izloženi.

"Posebno nas zabrinjava činjenica da su pored KPS policije u ograničavanju kretanja Srba učestvovali i civili, aktivisti pokreta Samoopredeljenje. Sramota koja se danas dogodila samo može da produbi jaz među Srbima i Albancima na Kosmetu, a na našu volju to ne može da utiče", navodi se u saopštenju tog pokreta dostavljenom medijima.

I Srpska lista je saopštila da je jasno da je Srbima na KiM danas uskraćeno pravo na slobodu kretanja i slobodu političkog organizovanja.

"Pitamo se da li će nam uskoro biti uskraćeno i pravo na postojanje", navela je Srpska lista u saopštenju.

Ni ekstremisti u Prištini, koji zaziru od snažne Srbije, ni predstavnici srpske opozicije, koji žele da nam uskrate biračko pravo, ne mogu da spreče ubedljivu pobedu Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima ovde na Kosovu i Metohiji, poručuju u saopštenju.

"Prizori kojima smo danas svedoci na KiM vraćaju nas u mračna vremena šovinizma i mržnje i svedoče da su albanska politička svest i elita čitav vek udaljeni od onoga što nazivamo evropskim demokratskim standardima", rečeno je u saopštenju.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара