Na izborima kao kod kuće, glasanje u trpezariji

Za nedelju dana, građani će na birališta. Osim, na uobičajenim mestima, poput mesnih zajednica, opština, škola, glasaće se i u kafanama, lokalima, u komšijskim kućama.

U Dražinovićima nadomak Požege, meštani će 2. aprila ne samo na glasanje, već i u goste kod Radeta Vučićevića. Među nešto više od 200 glasača - rođaci, prijatelji, komšije. Njegova kuća je već deceniju biračko mesto. Da iznajmi sobu za izborni dan, država mu plaća 5.000 dinara.

"Ja mislim da se tog dana posluži više kafe, da ne kažem sokova i nečeg još. To je zaista neprimereno malo, koga ti možeš da vratiš da se ne posluži, da ne porazgovara", kaže Rade Vučević.

Radetov 93-godišnji otac je, kaže, redovan glasač. Otkada je biralište u njegovoj kući, njegov je i prvi glasački listić. I ne zanima ga računica.

"Volim društvo, volim da mi neko dođe", priča Milovan Vučević.

Ko dođe, ličnu kartu pokaže da ispuni formalnost. Zbog toga što se svi znaju, niko, kaže Rade, i ne pokušava da prekrši izborna pravila.

"Čak i ako bi neko pokušao, ovde su oni pod posebnom prismotrom, tako da nikada nije bilo nepravilnosti", kaže Rade.

U Subotici na izborni dan, osim gostiju, ova kafana dočekivaće i birače. Konobari će, uobičajeno, služiti piće. Birački odbor, u sali pored, glasačke listiće.

"Ima zaseban ulaz gde će se ulaziti i izlaziti, ljudi glasaju, nemaju veze sa restoranom", kaže Zoran Nikolić, vlasnik kafane u Subotici.

Za nedelju dana, briga kafedžije Zorana Nikolića neće biti samo mušterije.

"Kao domaćin kafane ja moram da im ponudim kafu, čaj, sok. Alkohol nije dozvoljen tog dana, ni ljudima koji rade za spiskove, a gostima u kafani je sasvim drugo", kaže  Nikolić.

Ako u kafani pored biračkog mesta atmosfera i bude veselija, to ne bi smelo da se prenese na birački odbor.

"Čak i kada govorimo o utvrđivanju glasova pravila su ista za sve, birački odbori rade, njihova je odgovornost kako će obaviti posao, kako u smislu transporta i sakupljanja biračkog materijala, apsolutno su pravila važna", kaže  Pavle Dimitrijević iz "Crte".

Pravila za birališta u privatnoj svojini propisuje RIK. U njima se glasa samo ako u blizini nema nijednog mesta u javnoj svojini. Biračko mesto ne može da bude verski ili objekat čiji je vlasnik politička stranka, predsednički kandidat ili članovi nejgove porodice. Kuće, lokali, kafane, garaže su, na dan kada se u njima glasa, javna mesta. Takvih će, od ukupno 8.253 birališta, 2. aprila biti oko 500. 

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво