Pušten predsednik opštine Ranilug uz krivičnu prijavu

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio je da je Gradimir Mikić, gradonačelnik Raniluga, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, uhapšen, a potom i puštem samo zato što je u svom vozilu imao 1.000 predizbornih plakata sa likom premijera Aleksandra Vučića. Mikić: Čudi me ponašanje policije i tužioca

Marko Đurić je u izjavi za TV Pink precizirao da je Gradimir Mikić uhapšen sinoć, a da pušten jutros uz krivičnu prijavu, a optužen je za raspirivanje nacionalne i verske netpeljivosti.

"On je uhapšen i zaplenjen mu je automobil samo zato što je imao hiljadu plakata sa slikom Aleksandra Vučića sa predizbornim materijalom SNS, a on je optužen za izazivanje rasne, nacionalne i verske netolerancije", precizirao je Đurić.

Đurić je dodao da je to brutalna represija nad Srbima na KiM, i da su to uradili, kako kaže, zato što znaju da na izborima koji dolaze Aleksandrar Vučić uživa podršku građana srpske nacionalnosti na KiM.

"Očekujemo više od 70 odsto podrške Srba na KiM, što njima ne odgovara i ovakvom repredijom i progonom Srba pokušavaju to da spreče", rekao je Đurić.

Kako kaže Mikića je jutros pušten, a protiv njega je tužilaštvo u Gnjilanu podnelo krivičnu prijavu za izazivanje rasne, verske i nacionalne netolerancije.

"To predstavlja brutalnu represiju nad Srbima na KiM", rekao je Đurić i dodao da su sa Mikićem predstavnici Kancelarije za KiM.

Kako kaže Srbi su jedinstveni i suprostaviće se zajedno obvakvim oblicima pravnog nasilja.

Hapšenje gradonačelnika Raniluga Gradimira Mikića je čisto političko nasilje i "zločinački i teroristički akt", smatra šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović.

To je, kaže, najbolji dokaz da se albanske političke strukture na Kosovu i Metohiji plaše Aleksandra Vučića čak i kada ga vide na plakatima, odnosno izbornom materijalu SNS.

Mikić: Čudi me ponašanje policije i tužioca

Gradimir Mikić rekao je za Tanjug da je začuđen ponašanjem kosovske policije i tužioca, nakon što su on i njegov zamenik uhapšeni a potom i pušteni samo zbog posedovanja predizbornih plakata sa likom Aleksandra Vučića.

Mikić je rekao da je kosovska policija njega i njegovog zamenika Vladicu Aritonovića zaustavila na prelazu Bela Zemlja nakon čega su privedeni u policijsku stanicu u Gnjilanu gde su saslušani i nakon toga pušteni kući.

"Manja količina predizbornih plakata nam je oduzeta, takođe službeno vozilo i pokrenut je postupak protiv nas. Začuđen sam ovakvim ponašanjem policije i tužioca. Izbori će biti održani na Kosovu i Metohiji, kampanja je u toku i ne vidim razlog zašto bi posedovanje predizbornog materijala bilo krivično delo", rekao je Mikić.

I Srpski pokret obnove pozdravio je puštanje na slobodu gradonačelnika Raniluga Gradimira Mikića tražeći da tužilaštvo u Gnjilanu obustavi postupak protiv njega zbog navodnog ''izazivanja rasne, verske i nacionalne netolerancije".

SPO je osudio privođenje Mikića od strane kosovske policije i dodao da takvi postupci kosovske policije i tužilaštva doprinose netoleranciji na Kosovu.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара