Đurić: Bruka i sramota Jeremića i Jankovića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je revoltiran što "pojedini dosovski kandidati" čak i na protivpravnu odluku o prisvajanju imovine Srbije ne reaguju osudom i kritikom Prištine, nego napadima na sopstvenu vladu, državu i legitimne predstavnike Srba na KiM koji se bore da spreče tu otimačinu.

Marko Đurić, koji je i potpredsednik SNS-a, rekao je da su "upravo ti dosovski politički predstavnici bili na vlasti u vreme kada je zakuvana i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova", kada je Vuk Jeremić bio na najvišim funkcijama, kada je raspuštan Prištinski korpus i kada je prebacivano odlučivanje o KiM iz UN u EU.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba u pokrajini, Đurić je naveo i da su se "ti dosovski politički predstavnici dogovarali o ličnim dokumentima, tablicama i administrativnim prelazima".

Oni su, dodaje, ćutali i kada su upadali u naša preduzeća južno od Ibra, zauzimali hektare plodnih oranica u zemljoradničkim zadrugama na centralnom Kosovu, mlekare u Pomoravlju i preduzeća širom KiM.

"Ćutali su kada se to dešavalo, a sada kada Albanci to pokušavaju pravnim nasiljem da potvrde sada laju, sada napadaju, sada prozivaju, ali ne Albance nego sopstvenu državu", rekao je Đurić.

Smatra da je to "bruka i sramota kandidata dosovskog režima" Vuka Jeremića i Saše Jankovića i njihovih saradnika jer, kaže, ni jednu jedinu reč nisu rekli u vreme kada su bili na vlasti, na funkcijama, da pomognu Srbima na KiM.

Odgovarajući na pitanje novinara o predstojećim izborima za predsednika Srbije na KiM, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je da ne vidi nijedan razuman razlog zašto se izbori ne bi održali ukoliko "neko iz nekih čudnih sopstvenih ideja u Prištini ne bude rešio suprotno".

"Apsolutno ne vidim nijedan problem da se izbori sprovedu i apsolutno čekam da se oni sprovedu", kaže Stojanović.

I Srpska lista oštro je kritikovala predsedničkog kandidata Sašu Jankovića, za koga kaže da se otvoreno i javno stavio u službu lidera ekstremističkog albanskog pokreta.

"Radovati se pokušajima Prištine da otme srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji, samo je još jedna epizoda u nastojanju separatističke elite da dovrši progon srpskog naroda iz naše južne pokrajine, klovnovska je tačka i dokaz političke neozbiljnosti Jankovića", saopšteno je iz Srpske liste.

U saopštenju te stranke se ukazuje da mesto predsednika Srbije "nije mesto za pajace, već za ozbiljne ljude i iskrene patriote".

"Zluradost i cinizam kakav je danas pokazao kandidat Saša Janković nisu viđeni u istoriji izbornih kampanja u Srbiji, i tog čoveka u moralnom smislu diskvalifikuju čak i za mesto predsednika kućnog saveta", naveli su iz te stranke.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара