Šta se sme a šta ne sme u predizbornoj kampanji

Ako se pribojavate predizborne kampanje, kandidata i njihovih pristalica koji vas saleću sa svih strana, zatrpavaju vas mejlovima ili vam zvone na vrata, nemojte se brinuti. Po novom zakonu o oglašavanju kao i po nekim drugim zakonima, oni to ne smeju da rade bez vašeg jasnog pristanka.

Pozivi, poruke, nenajavljene posete stranačkih aktivista – sve što se, političkim rečnikom, naziva "kampanjom od vrata do vrata", novi zakon posmatra kao svako drugo direktno oglašavanje. Nije zabranjeno, ali samo pod jednim uslovom.

"Svi koji bi da se oglašavaju, pa i političke stranke, tako što pojedincu šalju SMS, zovu ga telefonom, šalju mu imejl poruku ili ubacuju nešto u poštansko sanduče ili idu od vrata do vrata ili ga negde drugde direktno saleću – moraju da imaju njegov pristanak, da on pristaje na takvu vrstu primanja poruke", kaže marketing i internet konsultant Lazar Bošković.

Preporuka je da se prisetite da li ste ikada, makar i nesvesno, odobrili primanje reklamnih poruka, kada ste nešto skidali sa interneta ili potpisom podržali neku akciju. Čak i tada, pristanak možete da opozovete, u bilo kom trenutku.

"Ako postoji neka nezatražena elektronska komunikacija, da se ta imejl poruka blokira slanjem u spam ili da se, kada je u pitanju SMS poruka, blokira taj broj, kada je u pitanju poziv, da se blokiraju ti pozivi, a dolazi u obzir i obraćanje povereniku, jer podaci o vama i vaš broj telefona jesu podaci o ličnosti", kaže advokat Miloš Stojković. 

Ako, uprkos tome, stranački aktivisti i drugi oglašivači nastave da vas, popularno rečeno, spamuju – možete se žaliti tržišnoj inspekciji ili inspekciji za elektronske komunikacije, u zavisnosti od vida oglašavanja. Kazne za uporne su do dva miliona dinara.

"Mogu da se obrate telefonski, imejlom ili lično da podnesu prijavu na pisarnici, znači uvek ima načina, samo je pitanje ko hoće da gubi vreme da to radi", kaže Lazar Bošković.

Ako nemate vremena za gubljenje, a ni za nezvane goste, nije naodmet da se raspitate da li je vaš kućni savet odobrio primanje reklamnog materijala i promotera i prodavaca koji vam zvone na vrata. Jer bez tog odobrenja ne bi smeli da vas uznemiravaju. Barem tako kaže zakon koji je stupio na snagu u maju prošle godine, posle vanrednih parlamentarnih izbora.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво