Predsednički kandidati i podrška

Najjasniju podršku uoči predsedničkih izbora ima kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić, koji, pored svoje partije, može da računa i na koalicione partnere - u političkom i ideološkom smislu različite stranke, čije biračko telo nije zanemarljivo.

Iza Vučića su, nakon što je Glavni odbor SNS predložio njegovu kandidaturu, stali svi koalicioni partneri, od SPS, koji posle dužeg vremena nema svog kandidata na predsedničkim izborima, do PUPS-a, Saveza vojvođanskih Mađara, Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića, SDPS-a Rasima Ljajića, SPO-a... 

Iako se i dalje špekuliše sa ponovnom kandidaturom Tomislava Nikolića, ali ovaj put bez uporišta u stranci i njenoj infrastrukturi, nema jasnog odgovora na koga bi on, u tom slučaju, mogao da računa, budući da su odbori SNS odmah dali podršku aktuelnom premijeru. 

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković takođe nema odgovor na to pitanje.

"Ne znam ko će ga podržati...Od parlamentarnih partija ne bih mogao da identifikujem nijednu. Sve stranke na vlasti su stale uz Vučića, dok opozicija već ima svoje kandidate", ističe Stanković.

On ukazuje da od Nikolićeve političke agende zavisi da li bi "pucao" na neopredeljene glasače, radikale, deo naprednjačkog biračkog tela...

Sociolog Vladimir Vuletić dopušta mogućnost da uz Nikolića stane deo članova i simpatizera SNS, koji su na neki način nezadovoljni jer smatraju da su zaslužili više i da njihov doprinos u stranci nije dovoljno vrednovan, ali je uveren da to ne znači siguran glas "za".

"Mnogi će, čak i ako bi intimno podržali Nikolića, slediti svoj racionalni instinkt i ostati uz Vučića", kaže Vuletić. 

Prema njegovoj oceni, nema baš osnova za priču o podeli unutar naprednjaka - one se, kaže, uglavnom dešavaju u strankama koje su pale sa vlasti ili imaju dva pođednako jaka kandidata, što nije slučaj sa SNS, a što bi moglo da predstavlja problem Nikoliću ukoliko reši da se kandiduje.

Kakva "izborna logistika" može da stoji iza Saše Jankovića i Vuka Jeremića, pitanje je iako njih dvojica, premda nestranački kandidati, ipak imaju podršku pojedinih opozicionih parlamentarnih partija. 

Iza Jankovića je stala Demokratska stranka, čiji lider Dragan Šutanovac tvrdi da je uveren da će bivši ombudsman pobediti, uz maksimalno angažovanje svih članova stranke, kao i Nova stranka Zorana Živkovića. 

Janković ima podršku Socijaldemokratske unije i Mađarskog pokreta, te 100 javnih ličnosti, među kojima su književnici, novinari, glumci i profesori, koji, međutim, ne mogu da nadoknade odsustvo ozbiljne stranačke infrastrukture.

Bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ima podršku Nove Srbije, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, Pokreta za preokret Janka Veselinovića, kao i Zajedno za Šumadiju Verka Stevanovića.

Stanković kaže da je podrška Saši Jankoviću solidna, ali da, "s obzirom na njegovu retoriku", teško može da napravi ozbiljan rezultat i nekome "pomrsi račune". 

Smatra i da je Jeremić prilično solidan po pitanju podrške koju je za sada dobio, ali da je ona neuporedivo manja nego ona koju ima kandidat vladajuće koalicije.

Komentarišući apel Liberalno demokratske partije i Socijaldemokratske stranke da se Jeremić i Janković dogovore da opozicija ima jednog kandidata, Vuletić kaže da postoje veoma mali izgledi za to.

Nesumnjivo je, ističe, da je Jeremić ušao u trku sa mnogo više resursa, te da ne veruje da bi mogao da se povuče u korist drugog kandidata.

Između ostalog, navodi, veliki broj Jankovićevih simpatizera ne doživljava Jermića kao osobu koju bi inače podržali.

"Eventualna podrška Jeremiću bi mogla doći samo u situaciji ako bi se desio drugi krug. Ali, mnogo uslova mora da bude ispunjeno da bi ljudi koji podržavaju Jankovića zaokružili Jeremića", kaže Vuletić i ocenjuje da je u obrnutom slučaju situacija nešto blaža.

Kad je reč o još desetak ličnosti koje su najavile sopstvenu kandidaturu, teško je reći može li njihovo učešće značiti nešto više od same činjenice da će građani imati zaista veliki i širok izbor imena na listiću.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво