Gojković: Odluka o izborima za nekoliko dana

Prema dosadašnjim najavama, u predsedničku trku za sada će desetak kandidata. Predsednica parlamenta Maja Gojković kaže za RTS da odluka o raspisivanju izbora još nije donesena i da treba sačekati još nekoliko dana, kada se bude znalo da li će pored redovnih predsedničkih biti raspisani i vanredni parlamentarni izbori. Sve je u rukama premijera Aleksandra Vučića, kaže Gojković.

Prema Ustavu Srbije, predsednica parlamenta mora da raspiše predsedničke izbore do 3. marta, a Maja Gojković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da se sa tim čeka kako bi većina stranaka izašla sa svojim kandidatima, ali i zbog mogućeg održavanja i vanrednih parlamentarnih izbora.

Premijer je u intervjuu na RTS-u najavio mogućnost da budu raspisani i prevremeni parlamentarni izbori i treba sačekati još nekoliko dana da čujemo sve važne političke činioce i stranke i lidere, kao i da se odluči na koje će sve izbore Srbija uskoro izaći, rekla je Maja Gojković.

Navela je da će se razmatrati svi aspekti koji bi mogli da dovedu do raspisivanja izbora za predstavnike u parlamentu.

"Kolika je vladajuća većina, da li stranke uz Srpsku naprednu stranku, koje prodržavaju Aleksandra Vučića i dalje dele takvo mišljenje, kao i razmišljanje opozicije koja jednog dana traži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora pa onda nekoliko dana ne traži. Sve su to ozbiljni činioci. Treba saslušati i mišljenje građana i javno mnenje - da li oni misle da treba raspisati i te izbore", rekla je Gojković.

Ističe da će odluku o datumu raspisivanja izbora doneti u roku - "uz poštovanje Ustava i zakona".

Na konstataciju da ona raspisuje predsedničke, a parlamentarne izbore predsednik države na predlog vlade i premijer, Maja Gojković je navela da je sve u rukama premijera.

"Odluku će doneti Aleksandar Vučić kao premijer, koji će je izložiti predsedniku Republike Srbije i naravno ja ću znati za tu odluku. Videćemo, ja se spremam za to da raspišem predsedničke izbore", kaže Gojković.

Objašnjava da od toga zavisi i trajanje kampanje, jer, prema zakonu, kampanja za predsedničke izbore traje od 30 do 60 dana, dok su rokovi nešto drugačiji za parlamentarne izbore.

"Sačekajmo još nekoliko dana da čujemo odluku premijera i lidera stranaka koje podržavaju Vladu i koji su i sami akteri i članovi te vlade", rekla je Gojković.

Na pitanje da li kandidat SNS-a Aleksandar Vučić ima podršku i 102 poslanika te stranke, odgovara: "Apsolutno".

"Poslanici SNS-a su i članovi Glavnog odbora, po statutu stranke. Oni su svi glasali i dali jednoglasnu podršku našem kandidatu", navela je Gojković.

"Oni koji su prognozirali i radovali se i slavili nekakav fiktivni raskol SNS-a, moramo da ih razočaramo i to smo pokazali danas i hvala im što su nam ovih dana pomogli da budemo jači i jedinstveniji", poručila je Gojković.

Na pitanje da li očekuje podršku i Tomislava Nikolića, kaže da "ne očekuje više ništa".

"Na Glavnom odboru niko nije spominjao Tomislava Nikolića. Mi smo bili usredsređeni ka tome da diskutujemo zašto je važno da se Aleksandar Vučić kandiduje za predsednika države, zašto je to bitno za Srbiju, za građane, zašto je važno ne samo da se kandiduje već da bude izabran od strane građana države, nismo se bavili ničim drugim. Važno je da on ima podršku građana Srbije i podršku svoje stranke, čiji je on predsednik", istakla je Maja Gojković.

Dodala je i da priprema dnevni red za redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije 1. marta, ukoliko bude odlučeno da vanrednih parlamentarnih izbora ne bude.

"Zavisi od toga, ali ja pripremam dnevni red, tako da ću i sa te strane, ako odluka bude takva da ne bude prevremenih parlamentarnih izbora, uskoro poslati predlog dnevnog reda", rekla je predsednica Skupštine.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара