Nenadić: Nema jasnih pravila o tome šta javni funkcioneri smeju da rade u kampanji

Programski direktor organizacije "Tranprentnost Srbija" Nemanja Nenadić ocenio je da u Srbiji ne postoje jasna i čvrsta pravila o tome šta javni funkcioneri smeju da rade u toku izborne kampanje.

Nemanja Nenadić navodi da će tokom predsedničkih izbora biti prisutna neka vrsta funkcionerske kampanje.

"Opet ćemo imati neku vrstu funkcionerske kampanje kao što smo je imali na svim prethodnim izborima", ocenio je programski direktor "Tranprentnost Srbija", povodom predstojećih predsedničkih izbora i mogućnostima da se sa visokih državnih funkcija vodi kampanja.

Nenadić je, na panel diskusija o finansiranju predizborne kampanje u Srbiji, rekao da najava premijera Aleksandra Vučića da se s funkcije neće povući, već da će kao kandidat za predsednika države kampanju voditi mimo radnog vremena nije ispravna, ali da nije protivna zakonu.

"Niko nikada ne mora da podnese ostavku, to je lični čin", ocenio je programski direktor "Tansparentnost Srbije"

Rešenje vidi u tome da se definišu jasna pravila ponašanja u kampanji ne samo za one funkcinere koji se lično kandiduduju, nego i za sve funkcionere koji na bilo koji način mogu da učestvuju u izbornoj kampanji.

Nenadić je rekao da su pravila o finasiranju na strani velikih partija, a na štetu onih sa manjom podrškom.

"Pravila su u korist velikih parlamentarnih stranaka što je sada u našem slučaju samo jedna stranka", naveo je Nenadić.

Zlatko Minić iz "Transparentnosti Srbija" ocenio je da je na gotovo svim prethodnim izborima vođena "funkcionerska kampanja", pa ni ovi predsednički neće biti izuzetak.

"Vrlo je lako da će premijer u jednom aktu samožrtvovanja reći da se odriče kampanje i da će samo obavljati svoje redovne premijerske dužnosti", rekao je Minić i dodao da će na taj način premijer bez reklamnih spotova u glavnim informativnim emisijama opet ulaziti u domove gledalaca.

Podsetio je i na kampanju za izbore u Beogradu 2014. godine kada Srpska napredna stranka nije potrošila nijedan dinar za tu kampanju, ali su njihovi glavni kandidati za gradonačelnika imali pojačane aktivnosti pa su čak otvarali zebre i semafore.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара