Još bez izveštaja dve liste o trošenju u kampanji

Koalicija SDS-LDP-LSV jedan je od političkih subjekata koji nije predao izveštaj o troškovima izborne kampanje po isteku zakonskog roka, rečeno je "Tanjugu" u Agenciji za borbu protiv korupcije. Osim partija Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka, izveštaj do sada nije predala još jedino grupa građana "Za preporod Srbije - profesor doktor Slobodan Komazec".

U Agenciji za borbu protiv korupcije objašnjavaju da je moguće da u toku dana pristignu i preostali izveštaji, jer kako kažu, bilo je važno da se izveštaj pošalje poštom do određenog roka na adresu agencije.

"Protiv onih koji nisu predali izveštaj u zakonom propisanom roku, Agencija će podneti zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka, a predviđene zakonske kazne su od 200.000 dinara do dva miliona dinara za pravna lica i od 50.000 dinara do 150.000 dinara za odgovorna lica", rekla je pomoćnica direktora Agencije Katarina Dakić.

Dakićeva je, govoreći o načinu finansiranja izborne kampanje, navela da su dominantniji izvori bili prilozi fizičkih lica, dok su se donacije pravnih lica pojavile tek kod nekoliko političkih subjekata.

"Svi podaci o prihodima i troškovima izbornih kampanja za političke subjekte koji su podneli izveštaj nalaze se na internet prezentaciji Agencije i javno su dostupni svima", istakla je Dakićeva, dodajući da će Agencija proveravati i dugovanja stranaka iz prethodnih i ove kampanje, te da će sve to biti navedeno i izveštaju.

Izveštaj će najverovatnije biti objavljen na jesen do kada će se proveriti sadržina dostavljenih podataka.

"Mi smo sa kontrolom počeli onog trenutka kad su izveštaji došli u Agenciju. Najpre proveravamo njihovu formalnu ispravnost, da li su podneti na zakonom propisanom obrascu, da li sadrže sve elemente koji su propisani, da li su blagovremeno podneti i nakon toga krećemo u takozvanu sadržinsku kontrolu", objasnila je Dakićeva.

Precizirala je da će se tokom provere koristiti podaci koje su posmatrači Agencije prikupili tokom monitoringa, zatim podaci od banaka.

Što se tiče lokalnih izbora još uvek ima opština u kojima rokovi nisu istekli.

Do sada je Agencija primila više od 700 izveštaja sa lokala. "Još primamo dokumentaciju od opštinskih izbornih komisija gde možemo da vidimo ko je sve bio u obavezi da podnese izveštaj", rekla je Dakićeva.

Dodala je da nisu svi podneli izveštaj ni kada je reč o troškovima kampanje na pokrajinskom nivou.

"Naravno i tu ćemo iskoristiti svoje nadležnosti i pokrenuti zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka za sve one koji nisu ispunili svoju zakonsku obavezu", zaključila je Dakićeva.

Politički subjekti koji su učestvovali na parlamentarnim izborima imali su rok do 5. juna da Agenciji podnesu izveštaje o troškovima izborne kampanje, dok su učesnici na pokrajinskim izborima bili dužni da to urade do 3. juna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво