Postizborna kombinatorika

Natpolovična skupštinska većina koju ima SNS znači da neće biti neophodno da se formira koaliciona vlada, jer naprednjaci imaju dovoljno poslanika da samostalno vladaju. Ipak, analitičari očekuju da će SNS tražiti širu podršku, pre svega zbog obaveza koje čekaju Srbiju. Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović kaže da će u pokrajni koalicija biti šira, nego ona u Skupštini Srbije.

Bez detalja, o kojima će odlučivati Aleksandar Vučić, potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović saopštio je planove za koalicije na republičkom i pokrajinskom nivou.

"Ono što ja još mogu da vam kažem jeste da ćemo se truditi da naša koalicija u Pokrajini bude nešto šira, ne zato što nam treba podrška, jer mi i u Pokrajini imamo natpolovičnu većinu, ali nam je važna stabilnost i želimo da uključimo više faktora da bi se tamo radilo još bolje, a u republičkom parlamentu ta koalicija biće nešto uža", kaže Stefanović.

Iz tog užeg kruga, predsednik SNS-a još sinoć je isključio deo opozicije - DSS-Dveri. DS, DJB, koji su i sami rekli da sa naprednjacima neće u Vladu.

Stranka Borisa Tadića isključila se sama. Za ostatak koalicije - Ligu i LDP, međutim, Tadić ne garantuje.

"Ja verujem da ni LSV neće učestvovati u tim razgovorima u budućnosti, ali svaka stranka u koaliciji je vlasna da odlučuje šta će raditi jer mi imamo razlike u političkim programima", kaže Boris Tadić, lider SDS-a.

U opoziciji će ostati Vojislav Šešelj. Bivši partneri naprednjaka, socijalisti, nisu se zvanično oglašavali. Ali jeste partner socijalista Dragan Marković Palma.

Nakon izbora 24. aprila za medije je izjavio da oni nisu potrebni naprednjacima koji su osvojili apsolutnu većinu, i da bi mogli biti konstruktivna opozicija. Za učešće u poziciji sa naprednjacima siguran je SVM.

"Sa 136 poslanika plus još eventualno neko, može se fino vladati uz disciplinu u poslaničkom klubu. Ne zaboravite da je najstabilnija Vlada u postoktobarskoj Srbiji bila vlada Mirka Cvetkovića, često usvajala zakone i budžete ispod 130 poslanika", kaže analitičar Dejan Vuk Stanković.

Ipak, ono što Srbiju očekuje, poput promene Ustava, veruju poznavaoci prilika, zahteva širi politički konsenzus.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво