Posle prepirki i nereda izabran gradonačelnik Šapca

Konstitutivna sednica grada Šapca završena je u popodnevnim satima nakon prekida i bez odbornika Srpske napredne stranke, kojima je zbog neprimerenog ponašanja i opstrukcije rada gradskog parlamenta izrečena mera udaljenja. Sa 39 glasova odbornika za gradonačelnika izabran Nebojša Zelenović.

Za gradonačelnika Šapca ponovo je izabran Nebojša Zelenović, za koga je od 69 glasalo 39 odbornika. Za zamenika gradonačelnika izabran je Dušan Kostadinović, a za predsednika Skupštine Nemanja Pajić.

Izabrani su i članovi veća. Od 69 odbornika skupštinsku većinu čine lista Nebojša Zelenović "Šabac je naš" koga su podržali Zajedno za Srbiju, DS, SPO i Inicijativa Selo grad sa 26 odbornika, 11 odbornika Grupe građana Pobeda za Šabac Nemanja Pajić i dva odbornika koja su bila na listi SPS-a.

U opoziciji je 28 odbornika SNS i dva iz SPS-a.

Prepodnevno zasedanje obeležile su česte pauze, prepirke, lupanje kutija, bacanje mikrofona, uzimanje skupštinskog materijala i koškanje odbornika SNS-a sa obezbeđenjem.

Odbornici Srpske napredne stranke prekinuli su sednicu, pošto su bili nezadovoljni vođenjem prvog zasedanja.

Obezbeđenje je ušlo u salu kada su odbornici počeli da bacaju kutije i izvelo neke od njih.

Nezadovoljni vođenjem sednice najstarijeg odbornika, smatrajući da je prekršen poslovnik, odbornici SNS-a su tražili da se 48 zasedanje gradskog parlamenta odloži 48 sati, dok Upravni sud ne donese odluku po njihovoj prijavi za nepravilnost izbora na 17 biračkih mesta.

Predsedavajući Sreten Radovanović, najstariji odbornik, kaže da povrede poslovnika nije bilo.

Aleksandar Pajić iz SNS-a kaže da SNS traži odlaganje skupštine dok Upravni sud ne donese odluku da li su izbori u Šapcu bili zakoniti ili ne.

"Upravni sud je tražio sinoć od gradske izborne komisije da dostavi materijale za 17 izbornih mesta, a mi tražimo 48 sati odlaganja skupštine dok Upravni sud ne donese odluku. Sve pre toga je preuranjeno i mi mislimo protivzakonito", dodaje Pajić. 

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović smatra da je postalo jasno svim građanima Srbije, zašto su građani dali poverenje njemu i partnerima koji su zajedno sa njim vodili grad.

"Potpuno odsustvo elementarne kulture i pristojnosti, jedino što sam ja uspeo da vidim to je destrukcija i zlo, nikakva konstruktivnost i saradnja u radu. Zato verujem da ćemo mi u naredne četiri godine voditi grad u cilju njegovog daljeg razvoja", navodi Zelenović. 

Vladajuća koalicija u Šapcu dogovorena je između grupe stranaka okupljenih oko Nebojše Zelenovića, koju čine Grupa građana "Šabac je naš", Zajedno za Šabac, Demokratska stranka, Srpski pokret obnove i Grupa građana "Selo-grad", kao i grupacije koju čine Zapadna Srbija, Levica Srbije, Nova stranka, Nova Srbija i bivši odbornici Socijaldemokratske stranke Srbije okupljeni u grupu pod imenom "Pobeda za Šabac".

U lokalnu skupštinu su ušli i Srpska napredna stranka i PUPS sa 28 i Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija sa četiri odbornika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво