Đurđević: Ne znam zašto se vrši pritisak na RIK

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević kaže da je RIK doneo odluku da se izbori ponove u 15 izbornih mesta u sredu, 4. maja. Ističe da su nakon sinoćnje sednice članovi RIK-a napadnuti od strane članova Dveri i predsednika tog pokreta Boška Obradovića.

Dejan Đurđević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je sinoćnji incident tragičan epilog jednog neubičajnog ponašanja u izbornom procesu.

"Izborna komisija je od nedelje uveče bila izložena krajnje neprimerenom pritisku. Predsednici opozicionih stranaka su još tada dolazili i držali mitinge i proteste. Pritisci su se nastavili i u trenutku dok utvrđujemo rezultate", napominje Đurđević.

Ističe da je to proces koji ima dinamiku i da RIK ne objavljuje rezultate na osnovu statističkih uzoraka.

"Moraju stići zapisnici o radu svakog biračkog odbora kako bi se izašlo u javnost sa konačnim rezultatima", kaže Đurđević.

Objašnjava da birački odbori prebrojavaju listiće, potpisuju zapisnike i da neki zapisnici imaju logičko-računske greške.

"Mi smo juče odvojili i otvorili 99 spornih džakova i utvrdili šta se tamo nalazi od izbornog materijala. Negde nije lepo prebrojan broj glasačkih listića, a negde ima više listića nego glasača i ta mesta smo poništili, pa će izbori u 15 izbornih mesta biti ponovo održani u sredu", ističe Đurđević.

Kaže da su članovi RIK-a juče verbalno napadnuti nakon sednice. 

"Članovi Dveri nisu imali pravo da prisustvuju sednici, ali smo mi to tolerisali. Nakon sednice, došlo je do incidenta gde je Boško Obradović verbalno vređao mene i profesora Kovačevića. Mi smo ostali u sali da se smire strasti, ali su nas po izlasku članovi Dveri čekali ispred sale i krenuli su ponovo sa uvredama. Rešio sam da ne ulazim u diskusiju sa njima, oni su nastavili da vređaju članove RIK-a, a jedan član Dveri je krenuo na Miladina Kovačevića, nakon čega je jedna koleginica koja je stajala između njih, grubo odgurnuta i zbog stresa je završila u Urgentnom centru", objašnjava Đurđević.

Kaže da je lista DSS-Dveri na ivici cenzusa i da postoje izgledi da uđu parlament ako osvoje pet odsto glasova.

Dodaje da ne zašto se vrši pritisak na RIK.

"Preliminarni rezultati izbora u 15 izbornih mesta znaće se u sredu u kasnim večernjim satima", kaže Đurđević.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво