RIK verifikovao većinu od 99 spornih biračkih mesta

Republička izborna komisija saopštila rezultate glasanja na osnovu 98,64 odsto obrađenih biračkih mesta. Poništeni izbori na 15 biračkih mesta na kojima će glasanje biti ponovljeno. Na tim mestima upisano je više od 18.000 birača. RIK anulirao rezultate na 11 od 99 spornih biračkih mesta. Ostala mesta su verifikovana.

01.15 - RIK doneo rešenje o ponavljanju glasanja na 15 biračkih mesta na kojima su poništeni izbori. Izbori će biti ponovljeni 4. maja.

00.30 - Republička izborna komisija je anulirala rezultate na 11 od od 99 spornih biračkih mesta. Ostala mesta su verifikovana i rezultati sa tih birališta se unose u konačan zbir. Očekuje se da RIK raspiše ponovne izbore na 15 mesta.

21.50 - RIK se do sada izjasnio o polovini od 99 spornih biračkih mesta. Većina mesta je verifikovana i ući će u konačan zbir glasova.

19.05 - RIK se izjašnjava o 99 biračkih mesta. 

18.50Objavljeni novi rezultati glasanja na osnovu 98,64 odsto obrađenih biračkih mesta: SNS – 48,24 odsto glasova, SPS – 10,95, SRS – 8,11, DS – 6,04,  Dosta je bilo – 6,04, LDP-SDS-LSV – 5,03, Dveri-DSS – 5,01.

18.45 - Počela sednica RIK-a.

18.35 - RIK završio ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa 99 biračkih mesta. Očekuje se da počne sednica RIK-a.

17.30 - Sednica RIK-a kasni jer je i dalje u toku brojanje glasova. 

15.15 - Nova sednica RIK-a zakazana za 17 časova.

12.30 - U RIK-u počelo prebrojavanje glasova sa biračkih mesta gde su konstatovane greške u izbornom materijalu.

08.15 - RIK anulirao rezultate sa jednog biračkog mesta, za 12 odlučeno ponovno prebrojavanje. Tokom dana očekuje se odluka da li će u sredu biti ponovljeno glasanje na biralištima gde su poništeni izbori, javlja izveštač RTS-a.

01.00 - Izborni materijal sa 164 mesta o kojima noćas odlučuje RIK može odlukom tog tela biti priznat ili anuliran, tako što se na tim mestima u rezultate upisuje nula.

00.39 - Pauza na sednici RIK-a. Republička izborna komisija je, do sada, naložila da se ponovo prebroje listići iz džakova sa 12 biračkih mesta. Anulirani su rezultate sa biračkog mesta broj 70 u Smederevu.

23.40 - RIK odlučio da se ponovo prebroje glasovi na tri biračka mesta u Knjaževcu tako što će se pregledati kompletna dokumentacija iz džakova u koje je zapakovan materijal.

23.20 - Članovi RIK-a odlučuju o svakoj pojedinačnoj grešci u zapisniku i očekuje se da će rasprava i glasanje potrajati do duboko u noć.

20.35 - RIK na novoj sednici odlučuje o 164 logičko-računske greške u zapisnicima.

20.15 - RIK odlučio da se izbori ponove na još osam biračkih mesta, tako da će glasanje biti ponovljeno na ukupno 15 mesta u Srbiji.

19.35 - Noćas će biti objavljeni novi preliminarni rezultati izbora, najavljeno je iz RIK-a, javlja reporter RTS-a.

19.05 - Počela je treća sednica RIK-a, na kojoj se odlučuje o preostalim prigovorima na izborni proces.

Republička izborna komisija se izjašnjava o spornim biračkim mestima na kojima je bilo teških grešaka i koja nisu ušla u verifikaciju.

Takvih biračkih odbora je 163 (ranije je govoreno o 164 mesta), od kojih su na 15 ranije u sredu poništeni izbori na osnovu prigovora.

RIK je u dosadašnjem toku sednice, koja je počela u sredu oko 22.30, u 46 slučajeva verifikovao izborne rezultate, u 12 slučajeva se odlučio za ponovno prebrojavanje, a sa jednog biračkog mesta anulirao podatke iz zapisnika.

Komisija je u četvrtak oko 18.30 završila prebrojavanje glasova sa 99 biračkih mesta.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević objasnio je na početku sednice RIK-a da se odlučuje na koji način će glasovi sa tih biračkih mesta biti vraćeni u bazu.

Za to, kako je istakao, postoje dva načina – da se glasanje anulira ili da se zapisnici, tamo gde je moguće, gde je zapisnik validan i postoje greške koje se mogu ispraviti, vrate u bazu sa brojevima.

RIK je prethodno doneo odluku da se izbori ponove na još osam biračkih mesta – u Vranju, Nišu, Jagodini, Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Užicu, Kladovu i Beogradu, tako da će glasanje biti ponovljeno na ukupno 15 biračkih mesta u Srbiji.

Usvojeni su prigovori na nepravilnosti glasanja na biračkom mestu 65 u Vranju, 23 u Panteleju u Nišu, biračkom mestu 29 u Jagodini, Bačkoj Topoli na mestu 9, kao i u Sremskim Karlovcima (biračko mesto broj 5).

Takođe, glasanje će biti ponovljeno u Užicu na biračkom mestu 86, u Kladovu na mestu 24 i u beogradskoj Paliluli na biračkom mestu 48.

Kao jedan od primera RIK je istakao da su u Vranju na biračkom mestu 65 bila upisana 443 glasača, a u kutiji je bilo 445 listića.

Ranije je doneta odluka da izbori budu ponovljeni na po jednom biračkom mestu u Vranju (mesto broj 24) i Jagodini (mesto broj 57), kao i na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu i četiri u Nišu.

Rok za odlučivanje o prigovorima je istekao u četvrtak u 20 časova.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво