Đurđević: Radimo pod pritiskom, svi neka imaju uvid u materijal

Svima ćemo da kopiramo zapisnike rada biračkih odbora, nek' sravnjuju zapisnike, neka uzmu digitrone, neka sabiraju, pa nek vide da li su tačni rezultati, rekao je predsednik RIK-a Dejan Đurđević.

Republička izborna komisija (RIK) radi pod "neverovatnim pritiskom", izjavio je njen predsednik Dejan Đurđević i predložio da se svim strankama odobri uvid u izborni materijal.

"Radimo pod neverovatnim pritiskom, koji se bespotrebno generiše. Predlažem da se svima odobri uvid u materijal, svima ćemo da kopiramo zapisnike rada biračkih odbora, nek' sravnjuju zapisnike, neka uzmu digitrone, neka sabiraju, pa nek vide da li su tačni rezultati", rekao je Đurđević na sednici RIK-a.

Đurđević je, takođe, demantovao, kako je rekao, "sve moguće izmišljotine".

"Mislio sam da ćemo imati milion prigovora, mislio sam da se angažuju svi pravnici, očekivao sam da ćemo danas ceo dan sedeti nad prigovorima organizacija koje prate izbore, da li njihovi posmatrači mogu da ulažu prigovore, ako su birači, mogu, kreću njihovi izveštaji, kataklizmički, o tome kako se broj nepravilnosti povećava", rekao je Đurđević.

Istakao je da je, međutim, sve splasnulo kada su stigli prvi rezultati.

"Narod je odlučio ko je prešao cenzus, imaćemo tabelu, ja samo želim da se u ovom zbiru nađe ono što piše u zapisnicima. Sve je transparentno", rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, RIK će podeliti svih 8.377 zapisnika, sa svakog biračkog mesta.

"Nema nikakvih problema, niti radimo da neko prođe, niti da ne prođe cenzus, naše je da utvrdimo pravu volju, da zauzmemo jedan stav, sve da bude javno i transparentno", dodao je Đurđević.

Objašnjavajući zašto se RIK u izbornoj noći prvi put oglasio posle ponoći, Đurđević je podsetio da je najavio da će prve rezultate objaviti tek pošto se obradi 30 odsto biračkih mesta.

Đurđević kaže da su u RIK-u procenili da će to biti obavljeno pre 23 sata, ali se ispostavilo da su tada imali manje od 12 odsto obrađenih birališta. Prema njegovim rečima, predstavnici svih stranaka u RIK-u saglasili su se da bi bilo neozbiljno da u javnost izlaze sa tako malim brojem obrađenih glasova.

Kaže da su lideri političkih stranaka, "koji mogu da se ljute koliko god hoće", stvorili "paklenu atmosferu" za ove izbore i ukazuje da izbori nisu bili ni raspisani formalno, a krenule su priče o izbornoj krađi.

"Ja sam bio povod za izbornu krađu, što me skupština pri raspisivanju izbora razrešila, pa opet imenovala, što je jedna partija donela odluku da njeni članovi ne mogu da imaju duple funkcije, pa sam ja, sledeći partijsku odluku, podneo ostavku, pa su me zamolili da se ne menja RIK pred izbore. To je bio povod da se priča o izbornoj krađi", rekao je Đorđević.

Za nedelju, kada su održani izbori, Đorđević kaže da je je bio "najpakleniji dan" u njegovoj karijeri.

"Dvanaest sati smo jurili koordinatore, da se raspituju, samo su stizale dezinformacije – polomljena kutija, 'bugarski voz', ovo-ono, da bismo mi na kraju tog dana dobili samo dva prigovora. Imamo rok do sutra da se izjasnimo o tim prigovorima, o svima ćemo se izjasniti", istakao je Đurđević.

"Neki prigovori su podnošeni, pa povlačeni, pa ispada da nisu, da su ponovo podneti, ceo dan smo se bavili u nedelju proveravanjem raznih dezinformacija", rekao je predsednik RIK-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво