"Vlada posle 28. maja"

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da je Predsedništvo SNS-a odlučilo da 28. maja održi sednicu Vanredne skupštine stranke. Ponosni smo što smo čisto kao suza, najčistije moguće, pobedili na izborima, poručio je Vučić.

Vučić kaže da će, bez obzira na to kakve će se belosvetske igre igrati oko listića, SNS poštovati odluku državnih organa kakva god da bude.

"Tokom noći se mnogo čudnih stvari dešavalo. Opozicija se juče ujedinila, izmišljali su nepravilnosti, a imali smo samo napravilnosti koje je prijavio SNS a u vezi sa Vranjem i Ribnikom", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. 

Ističe da ne zna šta bi se dogodilo da SNS nije dobio apsolutnu većinu. 

"Čudne posete, pretnje, pritisci i pitanja zašto RIK ne radi noću, a radi, a da niko nije pitao zašto PIK ne radi, već spava", dodaje lider SNS-a. 

Ocenjuje da su u toku noći "pod čudnim okolnostima" svi prešli cenzus i da su se "nagurali" između 5,01 i 6,03 odsto, dok je pobeda SNS-a bila čista kao suza. 

Izrazio je sumnju povodom 25 zapisnika sa "logičkom greškom", među kojima devet iz Sjenice, kako su dve liste tokom noći "čudno" prešle cenzus, te da je ostao u uverenju da je procena SNS-a koliko je ta lista osvojila glasova bila osnovana. 

"Ostavljamo nadležnim državnim organima posao i ne smeta nam što pod čudnim okolnostima za 200 i 400 glasova pređu dve liste, a za 2.000 glasova cenzus pređu tri liste. Neka rade ššta hoće, narod je pokazao ko ima legitimitet, a oni neka rade svoj posao, mi ćemo raditi svoj i držžava će svoj posao", kaže Vučić.

Uprkos svemu tome, kaže Vučić, većinsku volju naroda ne mogu da promene.

"Ponosni smo što je SNS osvojio 100.000 glasova više nego na prethodnim izborima. To mogu samo uspešni i najbolji. Meni ne trebaju fantomski glasovi", dodao je Vučić. 

Kaže da će se naprednjaci baviti Srbijom.

"Što se nas tiče, ovaj proces ostavljamo kao istorijski veoma uspešan", kaže Vučić.

Ocenjuje da je odluka o izborima bila dobra, jer su "umirene tenzije".

Vučić: Neću da zovem ljude kojima je mržnja jedina politika 

Lider SNS-a nije želeo da govori o postizbornim koalicijama.

"Potpuno je jasno da mi ne pada na pamet da zovem ljude kojima je mržnja jedina politika. Hoću one koji će se boriti za Srbiju, za drugačiju i uspešnu, naprednu Srbiju, ne za one koji će da prete, psuju i viču. One koji govore samo o nepravilnostima, a samo SNS je prijavio nepravilnosti na kraju", navodi Vučić.

Kaže da neće da okreće telefon i nada se da njegovi protivnici "ne bi hteli da ih zovu pederi ili kako su već mene zvali".

Na pitanje novinara posle sednice Predsedništva stranke koga isključuje iz koalicije, Vučić je rekao da neki od onih koji su čudom prešli cenzus kažu kako neće sa SNS-om, koji ima 48 odsto.

"Oni kažu – vidi onu žalbu od 48 odsto, hajde da je zgazim kopitom od pet odsto, nećemo sa njima. Tako oni kažu. Možda su zaboravili i pomislili da će moći da preuzmu državu tako što će dva puta podići teg", navodi lider naprednjaka.

Osim toga, Vučić kaže da su on i lider socijalista jedan drugom čestitali na izborima i posle rekli "laku noć".

"Sa svima ću razgovarati o svemu. O koaliciji ne znam u ovom trenutku, moram da razmislim. Želimo da iznesemo plan i program za narod", objašnjava Vučić.

Kaže da je Savez vojvođanskih Mađara njihov pouzdan partner, kao i da se danas čuo s Ištvanom Pastorom.

Vučić ističe da će njegov predlog, ukoliko se Predsedništvo SNS-a usaglasi, biti da Pastor bude predsednik Skupštine Vojvodine, a na pitanje ko će biti vojvođanski premijer, lider naprednjaka nije odgovorio.

"Možemo mi i sami, bez Mađara ili bilo koga drugog", dodaje Vučić.

Na pitanje kad će biti formirana Pokrajinska vlada, Vučić kaže da čeka konačne rezultate PIK i da će onda videti.

Odgovarajući na pitanje da li se plaši što je sada opozicija u parlamentu brojnija, Vučić kaže da se naročito plaši stečajnih upravnika koji sebi i svojim ženama nameštaju poslove, "ovih iz 'Dosta je bilo' ili 'malo im je bilo'", ili "ovih drugih stručnjaka, Čeda, Boris, Čanak, ili koliko ih je već", "to je sve unutar žutog korpusa, neki uzmu manje, a neki uzmu više".  

Vučić je istakao da jedva čeka da vidi konačne rezultate izbora, kada će, kako je istakao, SNS možda i zatražiti da se glasovi "istresu, i da se vide stvarni glasovi". 

"Naš posao je da se ti glasovi stvarno prebroje, a ne jer to želi neko ko je izašao iz teretane i mnogo je pocrneo", rekao je Vučić. 

Ocenjuje i da je sada u parlamentu preslikana volja naroda i da Skupština izgleda realnije nego što je izgledala ranije, jer se na ulicama "vidi rastući nacionalizam".

"Šokiran sam kad sam vidim koliko glasova su u Beogradu dobili šovinisti i nacionalisti, oni koji loše govore o drugima", rekao je Vučić.  

Kaže da manji broj mandata koji SNS ima u Skupštini neće uticati na sprovođenje reformi koje je započeo.

"Važno je da imamo legitimitet, da nas narod podržava", ističe Vučić.

Primećuje da druga stranka ima čak 30 odsto manje mandata od naprednjaka.

"To je najveća stranačka dominacija u Evropi", ukazuje Vučić.

Govoreći o izbornoj noći i o utisku da nije zadovoljan rezultatom, Vučić kaže da on ne predvodi "cenzus stranke i cenzus koalicije". 

"Bavio sam se čitanjem papira, Makalister me je pogledao i rekao mi: 'Ovo nisam video u svom životu, da neko posle ovakve pobede sedi sam u sobi i pišše po papirima’.' A pogodio sam sve ššta će se deššavati tokom noći“", ističe Vučić.

Kaže da će naprednjaci ubuduće pobeđivati ozbiljnoššću i odgovornoššću, kao i da već sutra ide da postavlja kamen temeljac za fabriku kod Požžege koja će proizvoditi municiju.

„"Ta slavlja, to meni ne priliči. Da pijem, slavim, jedem torte. Ne razumem se u to"“, navodi Vučić.

Ovo je prva sednica Predsedništva posle vanrednih republičkih, kao i lokalnih i pokrajinskih izbora.

Prema poslednjim rezultatima RIK-a, SNS je osvojio 48,25 odsto glasova na republičkim izborima, dok je na pokrajinskim osvojio 44,29 odsto.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи