OEBS: Izbori su bili slobodni

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji ponudili su biračima raznovrsnost izbora uz poštovanje osnovnih sloboda, zaključili su međunarodni posmatrači, uz napomenu da nisu svi učesnici imali jednake šanse.

Građani su birali između velikog broja političkih partija, a izborni dan je bio miran i veoma dobro organizovan, istakao je Volodimir Arijev, šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Izbori nisu ograničeni na izborni dan, a kada je reč o izbornoj kampanji, kandidati su vodili kampanju otvoreno", naveo je Arijev.

U saopštenju posmatrača, koje je objavio OEBS, ocenjuje se da je izborna administracija svoje dužnosti obavljala na efikasan način, kao i da je uživala je poverenje učesnika izbora.

"Iako su osnovna građanska prava bila poštovana, pristrasno izveštavanje u medijima, nepravedna prednost koju obezbeđuje status vladajuće stranke i nejasno razgraničenje državnih i stranačkih aktivnosti, poljuljali su jednakost mogućnosti u takmičenju učesnika izbora", naglašava se u saopštenju.

Takođe, dodaje se da zakonodavni okvir pruža dobru osnovu za sprovodenje demokratskih izbora u skladu sa opredeljenjima OEBS-a i ostalim međunarodnim obavezama i standardima, ali određen broj preporuka OEBS-a i Venecijanske Komisije Saveta Evrope iz prethodnih godina nije razmotren i uzet u obzir.

Ključni nedostaci se odnose na nedovoljno precizna pravila vezana za podnošenje i proglašenje izbornih lista, neefikasne mere protiv zloupotrebe javnih resursa za sprovođenje kampanje, nedovoljno precizna pravila vezano za finansiranje izborne kampanje, kao i nedostatke u rešavanju izbornih sporova, nepostojanje sankcija za određene prekršaje i nedostatak odredbi o posmatracima.

Osnovna građanska prava bila su poštovana, a kandidatima je bilo omogućeno da sprovode kampanju na slobodan način, ocenjuju posmatrači.

Međutim, kako se navodi, vladajuće Srpska napredna stranka i, u nešto manjoj meri, Socijalistička partija Srbije, povećale su svoje učestvovanje na zvaničnim događajima tokom izborne kampanje i koristile nepravednu prednost koju obezbeđuje položaj vladajuće stranke, uz nejasno razgraničenje državnih i stranačkih aktivnosti što je u suprotnosti sa opredeljenima OEBS-a i standardima SE.

Posmatrači navode i da su zabrinjavajući navodi o tome da su vladajuće partije vršile pritisak na birače i zaposlene u javnom sektoru kao i da se birači mame inicijativama o socijalnoj pomoći.

"Naša procena na osnovu našeg posmatranja prethodnih šest nedelja nije samo crno-bela. Postoje pozitivni elementi, ali i nedostaci", rekao je ambasador Gert Hinrih Arens, šef posmatračke misije OEBS/ODIHR.

Javni mediji su, kako se navodi, obezbeđivali jednaku minutažu učesnicima izbora da bi mogli da predstave svoje izborne platforme u skladu sa zakonskim obavezama.

Međutim, aktivnosti Vlade i vladajuće stranke su bile dominantna tema u izveštavanju o izbornoj kampanji u sklopu informativnog programa, kaže se u saopštenju.

Analitičko i kritičko izveštavanje na uticajnim televizijskim kanalima sa nacionalnom pokrivenošću je bilo ograničeno, delimično zbog sveprisutne autocenzure koja je rezultat političke kontrole nad sektorom medija, zaključuju posmatrači.

broj komentara 0 pošalji komentar