Ipsos: SNS će imati sasvim udobnu većinu

Analitičar Ipsos Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević rekao je za RTS da će sigurno SNS moći da formira apsolutnu vlast. Govoreći o mogućim koalicionim partnerstivma, Bogosavljević kaže da je to taktična stvar političkih procena, pre svega SNS-a.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, analitičar Srđan Bogosavljević je rekao da nije rešena nedoumica ko prelazi cenzus jer kada imate stranke koje se nalaze u zoni oko pet odsto, za plus-minus 0,2 ili 0,3 ili 0,1 ili jedan niste sigurni dok god RIK ne prebroji glasove do kraja.

"Naši podaci su pokazivali sinoć oko 21 čas kada je bilo 20 odsto ono što sada imamo, jedino što mi imamo na pet posto koaliciju SDS-LDP-Liga i imamo na 5,1 Dveri-DSS, pri čemu ne znamo šta se desilo na KiM, 45.000 glasova na KiM traži da svako od tih koji su u zoni pet tamo dobiju tamo minimu 2.000, 2.250 da bi zadržao taj cenzus, tako da su veoma ugrožene te dve stranke", objasnio je Bogosavljević.    

"Ono što je sada vrlo problematično je što u zavisnsti od toga da li će biti 4,99 ili 5,01 se potpuno menja raspored mandata u Skupštini i to je ono što čini ovoliko uzbuđenje", kaže Bogosavljević.

Podaci Ipsosa ne mogu da pokažu da li je bilo nepravilnosti, kaže Bogosavljević i dodaje da su podaci u velikoj meri saglasni sa predizbornom anketom, osim "što su nam radikali nešto iznad našeg intervala poverenja".

Druge predizbnorne ankete su pokazivale da su se vrtele oko takvih podataka. 

Govoreći o izlaznosti, Bogosavljević kaže da su izlaznost imali nešto malo veću nego 2014. godine i iznosi oko tri miliona i sedamsto hiljada.  

Govoreći o ubedljivoj pobedi SNS-a, kaže da su dobili više glasova nego prošli put. "Ta koalicija proširena je za jednog koalicionog partnera koji je mogao da im donese jedan do dva odsto tako da najmanje zbog toga sasvim sigurno postoje prebacivanja, neki su se razočarali što su ovi prišli njima, tako da nema tu nekih velikih iznenađenja", kaže analitičar.

Ako neko sada traži proveru sve stranke su bile u situaciji da proveravaju taj postupak brojanja -  da li je bilo manipulacija sa kupovinom glasova to mora policija da ozbiljnije utvrdi, a bolje je da ide preko nekih revizora, smatra Bogosavljević.

Siguran je da će SNS moći da formira apsolutnu vlast. "Čim imate preko 48 odsto, znate da neki ostaju ispod cenzusa, već imate 126 poslanika a s obzirom da je vrlo verovatno da će bar jedna stranka ostati ispod cenzusa to govori da će imati sasvim udobnu većinu", rekao je Bogosavljević.

Govoreći o mogućim koalicionim partnerstivma, Bogosavljević kaže da je to taktična stvar političkih procena, pre svega SNS-a. Inače, kolaiciona partnerstva nisu potrebna da bi se formirala vlast ona su potrebna da bi se neke stvari proterale da bi se dobile zaštite s leve ili desne strane", kaže Bogosavljević.

"Desnica je i prošli put imala dobre rezultate, vrlo slične ovim sada. Šešelj tada nije bio aktivan a kada nemate Šešelja, radikali su slabiji", smatra Bogosavljević.

Nije se srpsko društvo okrenulo desnici nego je kombinacija stranaka dovela do toga da srpski radikali uđu sigurno, a moguće i Dveri-DSS, posle prebrojavanja glasova na Kosovu, kaže Bogosavljević.  

Bogosavljević je rekao da će predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović
biti taj koji će odlučiti ko će formirati vlast u opštini Vračar.

Kada je u pitanju opština Vračar, Radulović će biti "king mejker", rekao je Bogosavljević.

Prema trenutnim rezultatima, SNS nije uspeo da osvoji većinu u tri opštine.
Osvrćući se na Vračar, gde prema trenutnim podacima SNS ima 28,2 odsto glasova, Dosta je bilo 17,69 odsto glasova, a DS 17,5 odsto, Bogosavljević je rekao da će u ovom slučaju Saša Radulović biti taj koji će odlučiti ko će formirati vlast u toj opštini.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво