Srbija bira: Izlaznost do 19 sati 52,9 odsto

Prema podacima Cesida, do 19 časova glasalo je 52,9 odsto birača. Građani su birali 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji. Pravo glasa imao je 6.739.441 birač. Glasačka mesta bila su otvorena do 20 časova.

20.05 - Na vanrednim parlamentarnim izborima do 19 sati glasalo je 52,9 odsto građana s biračkim pravom, saopštio je Cesid. 

20.00 - Zatvorena birališta u Srbiji. 

19.50 - U Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) rečeno je da je odziv birača do 19 sati bio 53,1 odsto.

19.35 - Cesid predviđa da će ukupna izlaznost biti veća od 55 odsto. 

19.05 - Do 18 časova na izbore je izašlo 47.68 odsto upisanih birača, saopštio je RIK. U centralnoj Srbiji izašlo je 47,44 odsto birača, u Vojvodini 48,34 odsto, a u Beogradu 47, 14 odsto. Na prošlim izborima ukupna izlaznost do 18 sati bila je 45,67 odsto.

18.05 - Do 17 časova glasalo je 43,5 odsto birača, pokazuju podaci Cesida. U Beogradu je izlaznost bila 39,5 odsto, u Vojvodini 42,8, u Centralnoj Srbiji 45,9 odsto. Pre dve godine ukupna izlaznost u 17 časova bila je, prema Cesidu, 41,1 odsto.

15.10 - Prema procenama Cesida, do 14 časova glasalo je 29,7 odsto upisanih birača, što je, prema rečima programskog direktora te organizacije Đorđa Vukovića, dva posto više nego pre dve godine.

15.05 - RIK: Do 14 časova glasalo je 28,89 odsto građana. U centralnoj Srbiji glasalo je 28,96 odsto upisanih birača, u Vojvodini 28,69, u Beogradu 28,46. 

14.30 - OEBS: Na Kosovu i Metohiji do 14 časova glasala 23.484 birača ili 21,86 odsto.

11.05 - RIK: Izlaznost do 10 sati na parlamentarnim izborima iznosi 8,85 odsto. U centralnoj Srbiji glasalo 8,50 odsto birača, u Vojvodini 9,82, a u Beogradu 8,34 odsto.

11.00 - Jedina nepravilnost zabeležena u Vranju u OŠ "Dositej Obradović", gde je glasač iza paravana pokušao da zameni glasački listić već popunjenim listićem. 

10.15 - Cesid: Do devet časova glasalo je 5,2 odsto građana. Najviše glasača izašlo je na birališta u Vojvodini (6,6 odsto), u centralnoj Srbiji glasalo je 5,1 odsto građana sa pravom glasa. U Beogradu glasalo 4,2 odsto građana.

09.15 - RIK: Izbori protiču u najboljem redu, prvi podaci o izlaznosti u 11 sati.

07.05 - Otvorena biračka mesta na kojima će građani glasati.  

Na parlamentarnim izborima se za 250 mesta nadmeće 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

Biračka mesta su otvorena u sedam sati, a zatvaraju se u 20 časova, do kada traje i predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Svima koji se u trenutku zatvaranja nađu na biračkom mestu biće omogućeno da glasaju.

Do 18 sati na birališta u Srbiji je izašlo 47,68 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija.

U centralnoj Srbiji do 18 sati izašlo je 47,44 odsto, u Vojvodini 48,34 odsto, a u Beogradu 47,14 odsto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Do 18 časova u Novom Sadu glasalo je 45,71, u Nišu 43,69 i u Kragujevcu 49,28 odsto upisanih birača, pokazuju podaci RIK-a

Prema procenama Cesida, do 17 sati je na izborima glasalo 43,5 odsto upisanih birača, što je za dva odsto više nego 2014. godine.

Na Kosovu i Metohiji do 18 časova glasalo je 37.901 birača ili 35,28 odsto, saopštio je OEBS.  

Nepravilnost je zabeležena u Vranju, na biračkom mestu 24 – OŠ "Dositej Obradović". Tamo je prekinuto glasanje zato što je birač uneo zaokruženi glasački listić, rekao je predsednik RIK-a Dejan Đurđević dodajući da je reč o aktivistima Jedinstvene Srbije.

O tom slučaju će, kako je dodao, biti obaveštena policija, a to biračko mesto je zatvoreno, glasanje na njemu će biti poništeno, a potom i ponovljeno. Đurđević je odbacio kao netačne glasine o kršenju većeg broja izbornih pravila.

U Jagodini je jedno biračko mesto zatvoreno kada je muškarac (54), član proširenog sastava Izborne komisije, iz Srpske radikalne stranke, pijan razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu.

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković kaže za RTS da je na Voždovcu bila lažna dojava o postavljenoj bombi, ali ističe da to nema veze sa izbornim procesom. Nekoliko biračkih mesta nije otvoreno tačno u sedam, kaže Vuković i dodaje da to nije uticalo na izbore.

U Subotici je na pojedinim glasačkim mestima primećeno da su građani listiće ubacivali u pogrešne kutije zbog sličnosti boje za republičke i lokalne izbore. U GIK-u kažu da su listići važeći i da će biti razvrstani.

Đurđević je ranije naveo da je završeno glasanje u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi, i da je sve proteklo u najboljem redu, a da se rezultati sa tih mesta ne smeju saopštavati dok se u 20 časova ne zatvore biračka mesta.

Glasačko mesto za parlamentarne izbore u Srbiji jutros je otvoreno i u Ambasadi Srbije u Sarajevu, a izbori teku bez problema, izjavio je predsednik biračkog odbora Čedomir Labus. Glasa se i u Generalnom konzulatu u Banjaluci.

Ukupan broj birača u Srbiji za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mestima je 6.739.441 – u Beogradu ih je 1.618.264, u Vojvodini 1.728.991, centralnoj Srbiji bez KiM 3.269.663, na Kosovu i Metohiji 106.094, u inostranstvu 8.471 i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 8.658.

Građani će pravo glasa moći da iskoriste na 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, 38 u inostranstvu, dok se izbori na Kosovu i Metohiji održavaju na 90 biračkih mesta.

Misija OEBS-a na Kosovu sprovešće "akciju prikupljanja glasova", kako bi omogućila biračima sa pravom glasa pristup srpskim izborima, a potom će glasačke kutije sa "prikupljenim glasovima" transportovati u Rašku i Vranje.

Državljani Srbije u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji izašli su juče na birališta, dok ostatak dijaspore glasa danas. 

Glasački listići za parlamentarne izbore su olovno-sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo-roze, dok će, kada su u pitanju pokrajinski izbori, listići biti svetlozelene boje, a kontrolni listić boje slonove kosti.

Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista, prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste.

Prilikom glasanja građani su dužni da imaju ličnu kartu ili drugu ispravu za dokazivanje identiteta.

Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu (nemoćno ili sprečeno lice) može, najkasnije do 11 časova na dan glasanja, obavestiti birački odbor da želi da glasa, a u tom slučaju će tri člana biračkog odbora doći kod tog birača i uz propisanu proceduru omogućiti mu da glasa.

Birač može glasati samo jedanput, a to će biti kontrolisano specijalnim sprejovima i UV lampama.

Na biračkom mestu je zabranjeno korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, a ako se u toku glasanja naruše pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

Redosled kandidata na glasačkom listiću:

1. "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje";

2. "Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (Nova, DSHV, ZZS)";

3. "Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma";

4. "Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka";

5. "Dveri – Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović";

6. "Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor";

7. "Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolju Srbiju – Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka";

8. "Muamer Zukorlić/Muamer Zukorlić/Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka/Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka";

9. "SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin";

10. "Za slobodnu Srbiju – Zavetnici – Milica Đurđević";

11. "Grupa građana za preporod Srbije – prof. dr Slobodan Komazec";

12. "Ruska stranka – Slobodan Nikolić";

13. "Republikanska stranka – Republikanus part – Nikola Sandulović";

14. "Srpsko ruski pokret – Slobodan Dimitrijević";

15. "Borko Stefanović – Srbija za sve nas";

16. "Dijalog – mladi sa stavom – Stanko Debeljaković";

17. "Dosta je bilo – Saša Radulović";

18. "Partija za demokratsko delovanje – Ardita Sinani Partia per veprim demokratik – Ardita Sinani";

19. "Zelena stranka" i

20. "U inat – složno za Srbiju – narodni savez".

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво