Izdat nalog za saslušanja zbog falsifikovanja potpisa

Zamenik tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu Leposava Vujanović Porubović izjavila je da je to tužilaštvo izdalo nalog da se saslušaju podnosici izbornih lista na kojima su potpisi građana bili falsifikovani, a što je utvrđeno grafološkim veštačenjem.

Vujanović Porubovićeva je rekla da su tim nalogom obuhvaćene i druge osobe koje su povezane sa izbornim listama, prethodno predatim Republičkoj izbornoj komisji (RIK) a na kojima je policija utvrdila da se nalaze falsifikovani potpis, prenela je Beta.

"Izdat je nalog da se saslušaju sve osobe koje su bili podnosioci lista kao i druge osobe koje su bile povezne s tim listama i postupak sada ide svojim tokom", rekla je ona.

Vujanović Porubovićeva je navela i da je Nacionalni kriminalistički centar (NKC) grafološkim veštačenjem utvrdio da su potpisi na nekoliko izbornih lista falsifikovani i da je o tome obavešten RIK.

"RIK je obavešten o nalazu NKC-a zbog hitnosti postupka, iako tužilaštvo nije još dobilo pisani nalaz o grafološkim veštačenjima", rekla je ona.

Policija proverava autentičnost određenog broja izjava građana na listama Jedinstvene ruske stranke (JRS) i Republikanske stranke.

Lista JRS-a sadrži 12.125 izjava birača, od kojih je 4.845 izjava sumnjivo, pa je tužilaštvo dalo nalog Nacionalnom kriminalističkom centru da se izvrši veštačenje spornih izjava.

Takođe, RIK-u je dostavljena lista Republikanske stranke sa 11.571 izjavom građana, a sumnjivo je 889 izjava, zbog čega je i ta lista na proveri u policiji.

Još jedna lista na proveri u tužilaštvu i policiji

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog policiji za prikupljanje obaveštenja povodom još jedne, do sada već treće izborne liste, za koju Republička izborna komisija sumnja da sadrži određeni broj neautentičnih izjava građana.

U pitanju je izborna lista koalicije Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara i Demokratske zajednice vojvođanskih Hrvata, pod nazivom "Mađarski pokret".

RIK je odbio proglašenje ove liste, jer je utvrđeno da nije imala potrebnih 10.000 potpisa, budući da je za 1.611 utvrđeno da je overeno pečatom koji nije u funkciji.

Prilikom provere potpisa građana utvrđeno je da je deo potpisa falsifikovan, odnosno overen nevažećim pečatom Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Posle zatražene provere, šefica overe tog suda je istakla da se pečat sa rimskim brojem III, kojim su overene izjave birača, ne koristi još od januara 2015. godine jer je oštećen i zapečaćen u sefu Prvog suda.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара