RIK do ponoći treba da utvrdi zbirnu izbornu listu

U ponoć ističe rok za Republičku izbornu komisiju da utvrdi i u Službenom glasniku objavi konačnu zbirnu izbornu listu. Do sada je proglašena 21 lista.

Više od 30 dana i noći stizale su kutije u Republičku izbornu komisiju. Visoka kvota nije omela čak 29 lista da pokušaju uđu u izbornu trku. Usledila je provera bar 10.000 potpisa za svaku od njih, ali i predloženih kandidata za poslanike.

Dejan Đurđević iz RIK-a kaže da je najnaporniji pregled dokumentacije.

"Ako lista ima 250 kandidata, za svakog kandidata treba da proverite četiri dokumenta – da li postoje, da li su uredni, da se to sve pažljivo iskontroliše. Postoji i druga ekipa koja pregleda svaku izjavu birača. Imate stranke koje su dostavljale po 30.000 potpisa", ističe Đurđević.

I to je tek prva provera. Overene izajave birača moraju da se poklope sa biračkim spiskom.

"Mi imamo tri ovlašćena državna službenika koji proveravaju dostavljene spiskove 37 sati bez prestanka. I to na način da li su upisani u birački spisak, da li su podržali dve ili više lista ili su možda podržali istu dva puta", ukazuje Ivana Antić iz MinistarstvA državne uprave i lokalne samouprave.

Među stotinama hiljada imena našli su se i falsifikati. Ovaj izborni ciklus obeležiće i veliki broj propusta stranaka – slučajnih ili namernih.

"Mi smo to prijavili MUP-u i tužilaštvu. Podnosilac izborne liste je o tome obavešten i on je to veče, kada smo doneli zaključak da otkloni te nedostatke, došao i povukao izbornu listu", objašnjava Đurđević.

Od uvođenja višestranačkog sistema različiti su pokušaji stranaka da stupe na političku scenu, podsećaju analitičari.

"To je posao za tužilaštvo, za MUP kako bi ispitali upravo ono šta se krije iza svega toga i ko je naručilac svega toga jer to iako ovako deluje banalno na prvi pogled ozbiljno može da naruši demokratske procese i može u krajnoj liniji da ugrozi sliku budućeg parlamenta", ističe Pejić.

Čija će se imena naći na glasačkom listiću RIK će potvrditi do ponoći. Veliki posao sada je na strankama, a za RIK devet dana predaha do proglašenja izbornih rezultata.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара