Faktor plus: Najveća podrška listi SNS-a

Lista "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje" ima podršku 50,9 odsto birača, a njen lider Aleksandar Vučić, prema mišljenju ispitanika, u najvećoj meri doprinosi razvoju dobrih odnosa između Srbije i Rusije ali je i najbolji zastupnik evropskih ideja i vrednosti.

Prema istraživanju "Faktor plusa", slede liste "Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma" sa 12,3 odsto, zatim "Dr Vojislav Šešelj" sa 7,8, lista "Za pravedniju Srbiju-Demokratska stranka"sa 5,7 odsto.

Lista "DSS-Dveri-Sanda Rašković Ivić-Boško Obradović" ima podršku od 5,1 odsto, "SDS-LDP-LSV-Savez za Srbiju" pet odsto, neka druga stranka 4,7, a lista "Dosta je bilo" Saša Radulović 4,5 odsto.

"Koalicija Srbija pobeđuje ubedljivo je na prvom mestu, na drugom je koalicija SPS i Jednistvena Srbija, na trećem SRS, a nakon toga imamo jedan skup stranaka koji imaju takođe političku relevantnost. U ovom trenutku to su koalicija Za pravedniju Srbiju-DS, kolacija DSS i Dveri i koalicija Savez za bolju Srbiju. To su one koalicije koje bi prešle cenzus", rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Kako kaže, ozbiljan rezultat i šansu da uđe u parlament ima i pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića, koji je napravio značajan skok u odnosu na prethodno istraživanje.

Taj pokret, kako je rečeno, više beleži rast na nezadovoljstvu građana nego zbog nečega što mogu da ponude.

Inače, prema istraživanju 55 odsto ispitanika bi izašlo na izbore da se oni održavaju u nedelju, 20 odsto ne bi izašlo na birališta, a 25 odsto ne zna da li bi izašlo na izbore.

Vuk Stanković dodaje da je kampanja podigla izlaznost koja je daleko ispod evropskog proseka.

Od anketiranih građana, 81 odsto njih zna za koga bi glasalo, dok 19 odsto kaže da ne zna.

Istraživanje je pokazalo i da 24 odsto ispitanika smatra da je dosadašnja predizborna kampanja standardna, 20 odsto da je umerena, 19 odsto da ne zna, 18 odsto da je gotovo i nema, a osam odsto smatra da je žestoka.

Vuk Stanković objašnjava da predizborna kampanja nema jasnu i nedvosmislenu centralnu temu, već ima više tema oko kojih se u političkom smislu "lomlje koplja" od onih državnih koji se tiču neke spoljno-političke orijentacije zemlje preko pitanja koja se odnose na unutrašnju politiku.

"Ono što se o kampanji može reći jeste da je ona prilično oštra i da već poslednjih desetak dana imamo vrlo zategnute odnose između političkih stranaka i jasno opredeljujuće poruke i poruke koje imaju za cilj da što više polarizuju političku scenu, ne bi li značajan broj građana koji se još uvek nisu u potpunosti opredelili naveli na to da glasaju", rekao je Vuk Stanković.

Istakao je da treba očekivati da će se tako nešto intezivirati u nedelju i po dana koliko nam predstoji do izborne ćutnje.

Na pitanje koji srpski političar u najvećoj meri doprinosi razvoju dobrih odnosa između Srbije i Rusije 42 odsto njih smatra da je to premijer Aleksandar Vučić, na drugom mestu je Tomislav Nikolić sa 30 odsto, Ivica Dačić sa 21 odsto, Nenad Popović 17 odsto i Vojislav Šešelj sa 12 odsto.

Premijer Vučić, je po mišljenju ispitanika, i najbolji zastupnik evropskih ideja i vrednosti, na drugom mestu je funkcionerka SNS-a i ministarka Zorana Mihajlović, dok je na trećem mestu sa 23 odsto Boris Tadić.

Prema istraživanju, sa 17 odsto, na čevrtom mestu se nalazi Branko Ružić, a na petom, sa 14 odsto, Bojan Pajtić, dok sledi ivica Dačić sa 10 odsto.

Istraživanje je rađeno od 3. do 10 aprila, telefonskom anketom, a uzorku od 1.200 ispitanika.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво