Ko je manjina uvek, a ko samo pred izbore

I u aktuelnom izbornom ciklusu, ima stranaka koje su pokušale da mesto u Skupštini zagarantuju sa nižim izbornim pragom koji je rezervisan za stranke nacionalnih manjina. Republička izborna komisija odbila je Rusku i Republikansku stranku koje tvrde da se zalažu za interese Rusa i Mađara. Pred istek roka za kandidaturu izbornu listu predala je i Vlaška stranka doktorke Danice Grujičić.

Tri izborna ciklusa u četiri godine i u svakom pokušaj stranaka da na putu do parlamenta preskoče više stepenika. NOPO je 2012. uspeo, ne skrivajući da Vlahe predstavljaju samo na papiru. Ruska stranka 2014. nije prešla ni manjiski niži prag, ali im je RIK dozvolio da pokušaju. Godinu i po kasnije, obrazlažu zašto ne prihvataju.

"Uvidom u Program Ruske stranke, konstatovano je da su programski ciljevi (npr. Jasno ka Evroazijskom Savezu, Vladavina prava, Ekonomija nam je bitna, Poljoprivreda - preporod sela i natalitet, i drugi) definisani kao opšti politički ciljevi nedovoljno specifični da bi se na osnovu njih došlo do zaključka da je u pitanju politička stranka koja će se pretežno baviti zaštitom ljudskih prava i interesa pripadnika ruske etničke zajednice u Srbiji", saopšteno je iz RIK-a.

Republikanska stranka bez dokaza da se zalaže za prava mađarske manjine, statut i program na srpskom i engleskom, a na izborima bi da se bori za glasove Mađara. Dovoljno da RIK stopira da u trku za Skupštinu uđu privilegovani.

"Važno je da nacionalne manjine učestvuju u političkom životu, ali važno je da se njihovo pravo ne zloupotrebljava od drugih", kaže direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Predstavnici manjina na izborima za nacionalne savete nadmeću se za pravo da štite kulturnu autonomiju svojih sunarodnika. Poseban birački spisak samo za ta tela Ruska stranka nije inicirala.

"Mislim da je dobar način da se podaci vezani za registraciju političke stranke nacionalne manjine uporede sa onim što su podaci iz posebnog biračkog spiska gde se registruju pripadnici nacionalne manjine ali svakako da zakonodavstvo u tom delu mora biti preciznije", kaže Suzana Paunović.

To potvrđuju i analitičari. Po važećem zakonu procena RIK-a je jedina brana zloupotrebi. Njihova namera je jasna, ali su neubedljivi argumenti da se na zvaničnom sajtu stranke ne propagiraju dovoljno manjinska pitanja. ZA Cesid je sprono i to što RIK u vezu dovodi izbore za nacionalne savete i parlament. Brojni su, tvrde, i paradoksi.

"Ima situacija da je neka organizacija registrovana a da sada po tom istom registru ne može da učestvuje na ovim izborima. Drugi paradoks vezan je za to da je ista stranka može da učestvuje na lokalnim izborima kao stranka nacionslni manjina", kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Prema njegovim rečima, ta vrsta nekonzistentnosti koje imamo u izbornim procedurama i procesu kandidovanja jeste nešto što bi moralo da se rešava uoči izbora.

Umesto da se u pet do dvanaest utvrđuje da li se neka stranka zaista bori za prava manjina, oštriji kriterijumi za registraciju manjiskih partija očekuju se u Zakonu o političkim strankama. Resorno ministarstvo trebalo bi tada sistematičnije da kontroliše da li se zakonske prednosti koriste jedino za izbornu trku sa manje prepreka.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво