Vučić: Samo jedinstveni možemo sve

Država će na svaki način pomoći Srbima koji su ostali na Kosovu i Metohiji, koji čuvaju srpstvo i Srbiju, iako nema mogućnosti kakve je imala pre 1999, poručio je lider SNS-a Aleksandar Vučić na konvenciji naprednjaka u Zubinom Potoku.

Aleksandar Vučić je istakao da je to način da se čuva Srbija, da se štiti i čuva Kosovo i Metohiju.

"Danas smo videli najveću srpsku zastavu na brani i Gazivodama, na onome što smo štitili i branili u Briselu mesecima i godinama i uspeli da sačuvamo iako nije bilo lako", naveo je Vučić.

Istakao je da je u prethodnih gotovo dve godine na Kosovu i Metohiji urađeno dosta, a da lažne patriote, koje su ranije upravljale zemljom i imale velike i teške reči protiv drugih Srba, na svemu što je važno za Srbe nisu uradile ništa.

"Pogledajte šta smo danas na severu obišli, videli, uradili. Prošle godine proizvodnja i iskrišćavanje naših potencijala na Gazivodama je bilo najveće u savremenoj istoriji", rekao je Vučić.

Podsetio je da je dogovorena izgradnja nove fabrike akumulatora u Zvečanu, koja će zaposliti 216 ljudi, da je otvoreno onkološko odeljenje u Kosovskoj Mitrovici, da je tamošnji zdravstveni centar prerastao u Klinički centar, da je otvorena nova zgrada Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, a da je malo takvih zgrada u Beogradu.

"Pogledajte, prijatelji, kada nam neki drže predavanja o čuvanju i obnovi naših manastara i svetinja, pogledajte kako izgleda danas crkva u Banjskoj, a kako je izgledala pre dve godine, kako se obnavlja Gračanica, kako izgledaju Dečani. A nedaleko odavde u Dežavi, mestu Svetog Save, konačno se diže crkva i sve je to urađeno samo u poslednjih godinu i 10, 11 meseci. Sve za tako kratko vreme", naveo je Vučić.

Poručio je da samo jaka Srbija, koja ima ugled i reputaciju uspešne zemlje, može da štiti interese na Kosovu i Metohij i dodao da je zato važno da se ponašamo odgovorno i mudro.

Obraćajući se prisutnima u prepunoj sportskoj hali u Zubinom Potoku, Vučić je napomenuo da nije šarmantan, te da ne ume da se osmehuje i govori kao, kako je rekao, neki drugi, ali je ukazao šta su "učinci" neke druge vlasti.

"Pogledajte šta su oni uradili, a pogledajte kilometre puta koje smo mi uradili, pa pogledajte da smo konačno čitavo priobalje i Ibra i Gazivodskog jezera stavili pod Srbija vode i konačno možemo da radimo naš posao", rekao je Vučić.

Često prekidan aplauzima, Vučić je rekao da je spreman na razgovor sa Albancima, ali da moramo da znamo šta je to što je srpsko, što štitimo, šta je to od čega se ne odustaje i šta je to što nikada nećemo da damo.

Osvrnuvši se na dosadašnje pregovore Beograda i Prištine u Briselu, Vučić je rekao da srpskoj delegaciji tamo nikada nije lepo, jer nemaju čemu da se raduju.

"Ali, tamo smo, jer je neophodno da bi naš narod na Kosovu i Metohiji bio siguran, neophodno da bismo sačuvali reputaciju Srbije", rekao je lider srpskih naprednjaka.

Prisetio se, kako je rekao, da je jednom bilo veoma teško.

Napominjući da su mu Marko Đurić i Aleksandar Vulin svedoci da im je na to uzvratio kroz osmeh, iako oni nisu očekivali takvu njegovu reakciju, rekavši: "Jel to sve što imate da mi kažete... karijera... politika. To je sitnica, ali mi ne odustajemo od onog što smo rekli. Samo vi radite svoj posao".

Srbiji, poručio je Vučić, a posebno Srbima na KiM više nego ikada je potrebno da se vodi, kako je rekao, mudra Miloševu politiku, da ima najhrabrije koji će da štite zemlju, ali i da se ne ulazi u sukobe, da se raduje svakom detetu u svakom srpskom mestu na KiM.

Poručio je i da vlada u Beogradu mnogo češće tokom jednog dana misli na sve ono što bi mogla da uradi za KiM.

Ali, dodao je, ni to nije dovoljno.

"Obećavam da ćemo da radimo vredno za sve vas u svakom srpskom mestu jednako kao za Srbe i građane Beograda, Novog Sada, Niša...", poručio je Vučić.

Vučić se zahvalio na prisustvu supruzi Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP, koji se nalazi u zatvoru zbog navodnih ratnih zaločina, te poručio da pozdravi supruga i poželi mu dobro zdravlje.

Zahvalivši svima koji su došli na današnju stranačku konvenciju, Vučić je govor završio rečima: "Hoćemo Srbiju jedinstva i Srbiju pobede. Molim vas za jedan veliki aplauz za ujedinjenu Srbiju. Za Kosovo i Metohiiju u Srbiji. Živela Srbija. Srbija pobeđuje".

"Samo snažna Srbija obezbeđuje opstanak srpskog Kosova"

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin istakao je da je uvek osećao ponos sa srpskim narodom na Kosovu, divljenje za njihovu hrabrost i snagu, volju, ljubav, ali da danas oseća stid, jer se stidi čoveka koji je bacio bombu uoči dolaska srpskog premijera na srpsko Kosovo.

"„Stid i uvreda narodu Ibarskog Kolašina da i takvih ima da srpskog premijera dočekaju bombom i metkom na srpskom Kosovu. Zato je glas protiv Vučića upravo povratak u srpske sukobe. Hoće da nas uvedu u bombe, metak, Srbina protiv Srbina. Nikad više!“", podvukao je Vulin.

Rekao je da su Vučića u svetu terali da popusti i okrene, barem na trenutak, pogled od Srba na Kosovu i Metohiji, ali da on nikada nije popustio, čemu se divi.

"„Na njega možete bombom, metkom, ali nijednom neće popustiti i glavu skrenuti. On neprestano kada radi misli kako će se to odraziti na Srbe na Kosovu i Metohiji“", objasnio je Vulin.

Napomenuo je da će Srbije na Kosovu i Metohiji biti koliko se izborimo za nju, kao i da Srbe na Kosovu i Metohiji mogu da pobede samo sebe.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da su danas oči cele Srbije i cele Evrope uprte na Kosovo i Metohiju i u Zubin Potok, te je zamolio Srbe da pokažu koliko kuca srce Kosova i Metohije za svoju Srbiju.

„"Mi danas ne smemo da okrećemo leđa ni istoku ni zapadu, ni severu ni jugu. Moramo da se borimo za našu zemlju na svakom koraku i kontinentu. Trebalo je da vidite kako se premijer bori u Briselu za razliku od onih koji laprdaju"“, istakao je Đurić.

"„Mi najbolje znamo koliko je važno da u Beogradu imamo jaku vladu i političara koji je spreman da žrtvuje samog sebe“", podvukao je Đurić pozvavši Srbe na Kosovu da 24. aprila glasaju za pobedu Srbije.

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović je ocenio da Srbija samo sa Rusijom pobeđuje.

Podsetio je da su prošlog leta „velika Rusija i Vladimir Putin sprečili rezoluciju u UN o Srebenici, kao i da lažna država Kosovo postane članica Uneska.

"„Rusija je uvek čuvala i čuvaće Kosovo i Metohiju, i zato moramo da čuvamo naše prijateljstvo sa bratskom Rusijom. „Oni znaju da ova lista nikada neće uvesti sankcije Rusiji, a to misli i običan ruski građanin. Zato glas za našu listu predtsvalja glas da ova koalicija nikada neće zabiti nož u leđa Rusiji, a glas za Vučića je glas da ćemo sačuvati Kosovo“", poručio je Popović.

Kako je rekao, da bi sačuvali Kosovo potrebna je ekonomski snažna Srbija, a Rusija je najnaklonjenije tržište, na koje Srbija može sve da izvozi.

Predsednik privremenog organa opštine Zubin Potok Stevan Vulović istakao je da Kosovo i Metohija nije geografski pojam, već način razmišljanja i života, zbog kojeg su nas vekovima proganjali sa ovih prostora, a ne prestaju ni danas.

„"Samo zato što branimo i što ćemo i dalje branitisvoje Gazivode, Trepču, Brezovicu, manastire, sve što je srpsko, a na Kosovu i Metohiji je srpsko sve“", podvukao je Vulović.

Naveo je da je bruka bila osmanlijska vlast koja je htela da proda sve, pa je Srba iz dana u dan bilo sve manje, ali da je zato vladi premijera Vučića sve srpsko sveto i da neće nizašta izdati Kosovo i Metohiju.

„"Naš opstanak na ovim prostorima nije moguć bez vlade Srbije, niti 24 časa. Onoliko koliko budemo čuvali Srbiju na svetoj srpskoj zemlji Bog će čuvati nas“", zaključio je Vulović.

Prisutnima se obratio i srpski poljoprivrednik iz sela Zebnica Dragan Vasić koji je zamolio premijera da svakoga dana pomisli na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Rekao je da se ovde može lepo živeti, a da bi bilo lakše da se Srbima garantuje bezbednost, jer mnogi na njive ne izlate zbog straha.

"„Postarajte se da na Kosovu i Metohij ne budemo građani drugog reda"“, pozvao je Vasić premijera.

KUD „Kopaonik“ izveo je himnu Republike Srbije, koju su prisutni pozdravili gromoglasnim aplauzom, pokazujući svoju privrženost Srbiji.

Katarina Šulkić, aktuelna mis Srbije, otpevala je tradicionalnu pesmu „"Crven cvete“".

Prisutni u sportskoj dvorani u Zunom Potoku dočekali su lidera SNS-a bubnjevima, zastavama Republike Srbije, kao i zastavama SNS-a, SDPS-a, PS-a.

Prisustvovali su ministar pravde Nikola Selaković, potpredsednik SNS Bratislav Gašić, kao i supruga lidera građanske inicijative "Sloboda, pravda, demokratija" Olivera Ivanovića - Milena.

Građani su nosili i transparent sa rečima podrške Ivanoviću.

U sportskoj hali, gde je održan skup, bilo je nekoliko hiljada građana, a ulice Zubinog potoka i kafići bili su prepuni jer mnogi koji su došli, nisu uspeli da uđu u dvoranu.

Na terasama kuća mogle su da se vide i zastave Srpske radikalna stranke i nalepnice na kojima je pisalo "Šešelj".

 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво