LSV traži obnavljanje Pokrajinskog zavoda za statistiku

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je ponovno osnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku, saopštivši da Republički zavod ne prikuplja podatke koji su neophodni za izradu strateških i planskih dokumenta od značaja za Vojvodinu. Utemeljenje za tu inicijativu LSV nalazi u Statutu AP Vojvodine, navedeno je u saopštenju.

U Statutu AP Vojvodine na koji je Narodna skupština Republike Srbije dala prethodnu saglasnost stoji da AP Vojvodina prikuplja i obrađuje statističke podatke na svojoj teritoriji, izjavila je danas članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević.

"Pokrajinski zavod za statistiku je postojao u Vojvodini do početka devedesetih godina, kada je ukinut. Od tada postoji jedan vrlo ozbiljan problem, iz vrlo jednostavnog razloga, što Republički zavod za statistiku ne prikuplja i ne obrađuje podatke niti o društvnom bruto poizvodu niti o demogafiji, privredi i drugim oblastima na regionalnom nivou, odnosno na nivou AP Vojvodine" - navela je Sedlarević.

Dodala je da su takvi podaci neophodni da bi mogli da se izrađuju strateški i planski dokumenti od značaja za AP Vojvodinu.

Kako ističe, reosnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku najcelishodnije bi bilo izvršiti izmenama i dopunama Zakona o zvaničnoj statistici Republike Srbije i upravo to je jedna od prvih stvari koje će poslanici i poslanice LSV uraditi u Narodnoj skupštini Republike Srbije, saopštio je LSV.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво