Pajtić: Poplave se ponavljaju zbog neodgovornosti Vlade

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić ocenio je u Trsteniku da Vlada Srbije ne shvata da je lakše i jeftinije ulagati u prevenciju šteta od poplava nego u njihovu sanaciju.

Bojan Pajtić kaže da se budžet "Srbijavoda" svako godine smanjuje i zato, kako kaže, postavlja pitanje Vladi Srbije – kako je moguće da nikada nema za prevenciju, a onda ima za naknadu štete, koja je višestruko veća nego prevencija? 

"Kako je moguće da još uvek ne shvataju da je lakše i mnogo jeftinije sprečiti, nego lečiti?", rekao je Pajtić prilikom uručivanja pomoći Vlade Vojvodine, vredne 3,2 miliona dinara, stanovnicima Trstenika pogođenim poplavama.

Upitao je i kako je moguće da se dve godine nakon poslednjih poplava ništa nije uradilo na mestima koja su bila poplavljena, poput sela Grabovac u opštini Trstenik.

Predsednik te opštine Miroslav Aleksić rekao je da su ponovo poplavljeni isti objekti koji su stradali i 2014. godine.

"Problem je što ne postoji odbrambeni nasip u jednom delu Zapadne Morave u dužini od jednog kilometra. Od 2014. godine do danas, ništa se nije uradilo da se unapredi sistem zaštite od poplava u opštini Trstenik", naveo je Aleksić.

Prema njegovim rečima, nakon poplava u 2014. godini, svi objekti su sanirani i obnovljeni, 1.500 domaćinstava je dobilo pomoć, podeljeno je više od 200 plastenika od kojih je danas jedan broj ponovo poplavljen, a šteta od tadašnjih poplava iznosila je dve milijarde dinara.

"Sada, dve godine kasnije, imamo 1.200 hektara zemljišta koje je poplavljeno, od toga je preko 750 hektara zasejanih oranica, što predstavlja problem za egzistenciju ljudi koji žive od poljoprivrede", kazao je predsednik opštine Trstenik.

Direkcija za robne rezerve Vojvodine uputila je danas građanima Trstenika šleper sa 1.000 prehrambenih paketa i sredstava za dezinfekciju, u vrednosti od 3,2 miliona dinara.