Zatvara se Glavna železnička stanica u Beogradu, uvodi se nova organizacija

"Infrastruktura železnice Srbije" najavila je da će od 1. jula ove godine u potpunosti obustaviti železnički saobraćaj u Glavnoj železničkoj stanici Beograd, kao i na pruzi Beograd Glavna stanica – Pančevački most, što je šest meseci ranije nego što je projektom bilo predviđeno.

To znači da se od 1. jula ukida železničko službeno mesto "Beograd Glavna stanica" i u potpunosti obustavlja železnički saobraćaj na području Savskog amfiteatra.

Radovi na izmeštanju infrastrukturnih železničkih kapaciteta iz stanice Beograd i sa područja Savskog amfiteatra realizuju se brže od planiranog, navodi se u saopštenju "Infrastrukture železnice Srbije".

U skladu sa tim, železničke kompanije "Srbija voz" i "Infrastruktura železnica Srbije" uvode novu organizaciju putničkog železničkog saobraćaja u beogradskom čvoru.

Prema toj organizaciji, međunarodni vozovi za prevoz putnika, koji su planirani da saobraćaju između Beograda i Bara, od 16. juna polaziće iz železničke stanice Topčider ka Crnoj Gori i iz Bara dolaziti u železničku stanicu Topčider. To znači da će od 16. juna iz železničke stanice Topčider polaziti međunarodni dnevni voz za Bar u 9.21 sat, kao i večernji voz u 21.21 sat.

Međunarodni voz na relaciji Subotica–Bar–Subotica, koji kreće od 19. juna, saobraća iz železničke stanice Subotica u 16.45 sati preko "Beograd Centra" i obratno.

Osim vozova između Srbije i Crne Gore, od 1. jula svi međunarodni vozovi saobraćaće do železničke stanice "Beograd Centar", koja će biti i polazna stanica ovih vozova u suprotnom smeru. Reč je o dva voza iz Budimpešte, kao i po jednom vozu iz Beča, Ljubljane, Ciriha, Soluna i Sofije do Beograda i iz glavnog grada Srbije za Mađarsku, Austriju, Sloveniju, Švajcarsku, Grčku i Bugarsku.

Za vozove u unutrašnjem putničkom železničkom saobraćaju, koji su do sada saobraćali preko Glavne železničke stanice Beograd, od 1. jula polazna i dolazna stanica biće "Beograd Centar" u Prokopu.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 19. jun 2018, 12:53) - Hromi [neregistrovani]

profit

Zato sto bi neko da zaradi na zemljistu zeleznicke stanice. A Beogradjani to dopustaju.

(petak, 15. jun 2018, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

srpska originalnost=glupost,nestrucnost,neprakticnost

Ko je iole putovao Evropom i svetom i zemljama gde je zeleznica razvijena, zna da su centralne stanice u centru grada. Koloseci su podzemni u nekoliko nivoa, a sama zgrada stanice je vrlo reprezentativna, sa velikim brojem radnji. Zasto se ovi kod nas prave pametni i izmisljaju toplu vodu?

(petak, 15. jun 2018, 21:13) - anonymous [neregistrovani]

Čega se pametan stidi...

Pre roka ugašena glavna železnička stanica. Premešteni vozovi za Bar u Topčider koji je samo jedna mala stanica na periferiji. Premešteni svi drugi vozovi u saobraćajno nepristupačnu stanicu koja je pri tome nedovršeno i zatvoreno gradilište.

(petak, 15. jun 2018, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

Ako Zeleznicki stanicu Beograd izmestite, onda vise to nije Beograd

...

(petak, 15. jun 2018, 20:30) - anonymous [neregistrovani]

Zeleznicka stanica Beograd

je Istorijski spomenik i kao takav ne zasluzuje da se bilo sta na njemu radi, a o izmestanju saobracaja nema ni govora. Grad moze da ima deset novih zeleznickih stanica ali ova mora da ostane.

(petak, 15. jun 2018, 20:14) - Srbija [neregistrovani]

Bravo

Cestitam na brzini radova.

(petak, 15. jun 2018, 20:10) - anonymous [neregistrovani]

?????

Људи повежите тај Београд Центар са остатком града и за нас обичне смртнике без аутомобила. Или је ово тачка на пропаст железничког превоза путника.

(petak, 15. jun 2018, 20:00) - Stefan [neregistrovani]

Stara stanica pretvara se u muzej

Stanica ostaje u okviru projekta "Beograd na vodi", i biće rekonstruisana, uređena i premodifikovana u muzej.

(petak, 15. jun 2018, 19:42) - Dejan R [neregistrovani]

Najzad

E najzad i to da se desi, da se centar grada malo rastereti...

(petak, 15. jun 2018, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

prodato

i da li se vec zna ko je novi vlasnik, stare zgrade i zemljista zeleznice