Patrola do Krfa

Ekipa RTS-a uputila se u patrolu do Krfa udaljenog 916 kilometara od Beograda. Put kolima od Beograda do Krfa i nazad sa gorivom, putarinom i trajektom košta ukupno 350 evra. Najopasnija deonica kroz Grdeličku klisuru.

Put od Beograda do Krfa dugačak je 916 kilometra, a 690 kilometra je auto put. Ako poštujete ograničenja brzine, od Beograda do Igumenice potrebno je do 13 sati vožnje. Kolima od Beograda do Krfa i nazad uključujući gorivo, putarine i trajekt košta ukupno 350 evra.

Od Soluna do Krfa prošle godine otvoren je impozantni autoput Egenija Odus. Korišćenje 300 kilometara autoputa koji se gradio deset godina i koštao nekoliko milijardi evra je besplatno.

Ako planirate put Grčke, obezbedite zeleni karton, putno osiguranje i ovlašćenje, ako se automobil ne vodi na vas.

Autoput kroz Srbiju je sve do Leskovca, a putarina od Beogarda za ovu deonicu je 970 dinara. Radova ima malo i oni ne usporavaju saobraćaj osim od Vranja do Preševa gde se i dalje ide jednom trakom u oba smera.

Duž autoputa trava je podšišana zbog preglednosti, ali su problem parkinzi sa prepunjenim kontejnerima. Krivci za to su stanovnici naselja uz autoput koji seku ogradu i tu, umesto na gradske deponije, odlažu smeće.

"Ovom prilikom apelujemo na neodgovorne stanovnike i na neodgovorne učesnike u saobraćaju da ne razgrađuju žicu duž autoputa i obaveštavamo ih da će naše specijalizovane ekipe nakon uočavanja ovakve pojave podnositi krivične prijave protiv počinioca", izjavio je Darko Savić iz JP Putevi Srbije.

Kada sa autoputa pređete na stari, uži put u Grdeličkoj klisuri čeka vas najopasnija deonica gde je prošle godine poginulo 17 osoba. Ove godine posebno će se kontolisati.

"Neprilagođena brzina, nedržanje propisnog odstojanja, nepropisno preticanje, to su jedni od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda na ovoj specifičnoj deonici koridora 10", istakao je Igor Živković, saobraćajni policajac.

Najveće gužve na granicama popodne

Malobrojni ugoistitelji uz autoput na jugu Srbije bore se sa konkurencijom novoizgrađenih pumpi niskim cenama.

"Jedna porodica može da ruča za u proseku 5 evra po osobi", rekao je Mitrović Vlajko iz motela "Džep".

Granični prelaz Preševo je spreman za turističku sezonu i, kako kažu, neće biti pauza za smenu carinika.

"Manji intenzitet saobraćaja je posle ponoći pa do zore, od pet ujutru pa na dalje sve je veća i veća gužva, a u popodnevnim časovima je najveća", izjavio je Vitomir Stojković, šef smene Carinarnice Preševo.

Kroz Makedoniju putarina je svega tri evra i plaća se na tri naplatne rampe. Pazite na radare, kazne su i do 300 evra. U Makedoniji su naftni derivati jeftiniji nego u Srbiji. Evrodizel je oko 90 centi, dakle oko 90 dinara, a benzin je takođe jeftiniji, pa treba razmisliti gde ćete se snabdeti gorivom.

Kada uđete u Grčku, putarina za ceo autoput je svega dva evra. Na 75. kilometru se skreće desno ka mestu Verija čime se uliva na autoput Evgenija Odus koji je ujedno i najbolja saobraćajnica u Grčkoj.

On zamenjuje stari planiski vijugavi put za Krf spletom tunela i vijadukta čija dužina pojedinačno dostiže i do 15 kilometra. Put ima kamere duž svih 300 kilometra, a brzina je ograničena na 130 kilometara na čas.

"U Grčkoj su putevi dobri, ali su neobeleženi, veliki je problem sa pumpama i loše je gorivo", objasnila je Dragana Flagner, turista na Krfu.

Ovim putem se stiže do Igumenice za tri sata. Da biste presli na Krf morate da platite 54 evra za prevoženje trajektom za automobil i dve osobe u jednom pravcu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 11. maj 2013, 00:02)
dragan [neregistrovani]

put

prvoz trajektom do krfa mozete ostvariti sa dva pravca igumenica-krf i igumenica lefkimi.prvi je skuplji iznosi sa tri osobe i auto povratna karta 100 eura a druga varijanta za 30 evra je jeftinija ali se ide na juzni deo ostrva .znaci zavisi gde imate nameru da idete a put od lefkimija do grada krfa je oko 40 km.

(petak, 10. maj 2013, 23:28)
dragan [neregistrovani]

put bg krf

put od beograda do igumenice je relativno dobar ja vozim na plin tako da mi je u oba smera trbalo oko 150 litara a povratna karta za nas troje i auto 100 evra tako da su troskovi puta jos sa putarinom oko 260 evra.

(subota, 10. jul 2010, 11:09)
djo [neregistrovani]

ma pusti

vidish da prichaju kojeshta odgledaj SAT-ovu patrolu do krfa i sve ce ti biti jasnije mnogo ;)

(četvrtak, 08. jul 2010, 19:47)
Milos [neregistrovani]

Krf

Planiram kolima na krf, zanima me kako finkcionise prevoz trajektom, jel se rezervise na licu mesta, koliko kosta, ako moze neki savet ili www adresa gde bih mogao da pogledam cenovnik i rezervacije.
Takodje gde bih usput mogao da svratim na odmor, neka lepa mesta za pauzu...
Unapred hvala

(nedelja, 20. jun 2010, 18:21)
sexa [neregistrovani]

350?

ajde neko neka odgovori coveku ?

(ponedeljak, 14. jun 2010, 23:18)
Bojan [neregistrovani]

350 eura ????

Kako ste izracunali 350 eura. Prosecan auto trosi oko 7 litra na otvorenom. Za oba smera je gorivo oko 130 eura, 30-tak eura nek su putarine i trajekt ima popust u oba smera i kosta 75 sa popustom. To je oko 235 eura ugrubo. Na sta odlazi jos 115 eura?