Читај ми!

Vučić obećava nastavak reformi

Posle impresivne izborne pobede, Aleksandar Vučić je sredinu jula postavio kao rok za usvajanje ključnih reformskih zakona, prenosi agencija "Rojters". Vučić je u razgovoru sa predstavnicima stranih medija akreditovanih u Beogradu rekao da će, "što se njega tiče", Lazar Krstić ostati ministar finansija.

Lider Srpske napredne stranke i najverovatnije sledeći premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas opredeljenost za sprovođenje sveobuhvatnih ekonomskih reformi, piše Rojters.

Vučić je u razgovoru sa predstavnicima stranih medija akreditovanih u Beogradu postavio sredinu jula kao rok za usvajanje ključnih zakona - o radu, stečaju i privatizaciji, naglašavajući da nastavlja sa reformističkom agendom posle impresivne izborne pobede, prenosi britanska agencija.

Predsednik SNS-a je dodao da će 29-godišnji Lazar Krstić, "što se njega tiče", ostati ministar finansija.

Rojters navodi da je Srpska napredna stranka ostvarila jasnu parlamentarnu većinu posle izbora u nedelju i da je obećala sveobuhvatne ekonomske reforme koje su sve prethodne vlade od zbacivanja Slobodana Miloševića 2000. zaobišle.

Izborna pobeda koja nije viđena još od Miloševića i 90-ih godina, daje čvrst mandat Vučiću da reformiše najveću zemlju nastalu iz pepela Jugoslavije koja je počela pregovore o članstvu u EU.

Očekuje se da će u vladi biti najmanje još jedna stranka, a da će se potom brzo krenuti u obezbeđivanje kredita MMF-a iz predostrožnosti. Za to Vučić nije odredio rok.

"Očekujem da ćemo usvojiti ključne zakone, uključujući zakon o radu, stečaju, privatizaciji, građevinskim dozvolama do kraja juna ili sredine jula", rekao je Vučić.

Usvajanje tih zakona bilo je blokirano u prethodnoj vladi, koju su činile SNS i SPS. Socijalisti su juče zauzeli daleko drugo mesto, piše Rojters.

"Moraćemo da reformišemo neka javna preduzeća i to će biti naš najveći problem. Neka ćemo privatizovati jer ne mogu da idu u korak sa konkurencijom", dodao je Vučić.

Vučić kaže da će to morati da se uradi veoma brzo, ali dodaje: "Siguran sam da ćemo uspeti da uradimo nešto."

Dodao je da želi da nova vlada bude formirana do 1. maja, a analitičari ocenjuju da bi mogao da se okrene Novoj demokratskoj stranci bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića u potrazi za širom podrškom, prenosi Rojters.

"Mnogo je laše sprovesti reforme kada postoji apsolutna parlamentarna većina. Ali da li će Srpska napredna stranka biti uspešna zavisiće od njenih kadrovskih kapaciteta. Mnogo toga zavisiće i od budućeg aranžmana sa MMF-om", rekao je za Rojters analitičar "Hipo Alpe Adrija banke" Hrvoje Stojić.

Srbija će nastaviti da bude pouzdan partner BiH

Kako je preneo Radio Sarajevo, na brifingu za strane novinare u sedištu SNS-a, Vučić je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

Na pitanje kako će se budući rad Vlade Srbije odraziti na region, posebno na BiH i odnose Srbije sa Republikom Srpskom, Vučić je rekao da Srbija ima specijalne odnose sa RS, ali da nijednog trenutka nije ugrozila niti nipodaštavala BiH niti se negativno odnosila prema njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

"Srbija će se na tako ozbiljan i odgovoran način odnositi i u budućnosti. Ja mislim da BiH nije imala pouzdanijeg partnera od prethodne srpske vlade, a taj odnos mislimo da nastavimo i unapređujemo", rekao je Vučić i naglasio da isto misli i o ostalim zemljama regiona.

Vučić je izrazio spremnost da poseti Sarajevo i da očekuje da ga neko pozove, dodavši da je i za održavanje sednica vlada dveju zemalja.

"Imaćemo zajedničku sednicu dveju vlada. Nemamo problem da to bude u Sarajevu ili Beogradu, ali želim da pripremimo tu sednicu da donese realne rezultate. Ne da odemo u Sarajevu da se slikamo iza nekog bilborda i da kažemo dve-tri lepe reči... Ja bih voleo da rešimo više ekonomskih problema i da vidimo da se zajednički pojavimo na trećim tržištima", kazao je lider SNS-a.

Na opasku šta poručuje predsedniku RS Miloradu Dodiku povodom zahteva za otcepljenje, Vučić je ponovio da Srbija poštuje integritet BiH i za nekoliko dana najavio susret sa Dodikom.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво