Читај ми!

Nemački mediji o pobedi SNS-a

U analizi ubedljive izborne pobede Srpske napredne stranke, nemački mediji ističu da je Aleksandar Vučić već bio "moćni čovek Srbije". "Dojče vele" napominje da je Vučić dobio jasan mandat za sprovođenje bolnih reformi.

Aleksandar Vučić je već bio "moćni čovek Srbije", a sada je, sudeći prema preliminarnim rezultatima glasanja, sa svojom Srpskom naprednom strankom osvojio apsolutnu većinu, piše nemački Špigl.

U tekstu pod naslovom "Jasna izborna pobeda za proevropsku SNS", nedeljnik prenosi da je Vučić posle izbornog trijumfa, pred svojim partijskim pristalicama, rekao da se Srbija nalazi pred "teškim reformama" i izneo ubeđenje da će zemlja nastaviti put u pravcu Evropske unije i borbu protiv korupcije, prenosi Tanjug.

Vučić je, ističe Špigl, najavio privredne reforme i želi da pobedi nezaposlenost u zemlji u kojoj je zvanično 27 odsto nezaposlenih.

Pobeda SNS nije došla neočekivano, ocenjuje magazin, podsećajući na istraživanja javnog mnjenja u kojima je SNS bila jasno ispred svojih koalicionih partnera - socijalista.

Dojče vele navodi da će Aleksandar Vučić biti novi predsednik vlade, ističući da je novoj vladi potreban jasan mandat za bolne reforme.

To je iskreniji odnos od onoga u kojem je Dačić premijer, a Vučić gazda. Novoj vladi je potreban jasan mandat za bolne reforme. Građani, čija su očekivanja gorko izneverena u eri posle Miloševića traže nekoga ko bi im vratio nadu. Ili ko bi im doneo spas," ocenjuje Dojče vele.

Prema nemačkom radiju, Vučić nudi dovoljno veliku "projekcionu površinu" za te nade i za poneku bojazan.

U tekstu se navodi i da je Vlada koju je formalno vodio Ivica Dačić, a čiji je suštinski kurs određivao Vučić, uspešno obavila nekoliko poslova: sporazum sa Kosovom, hapšenja omrznutih tajkuna, status kandidata u pristupnim pregovorima.

Dojče vele zaključuje da, uprkos solidnom rezultatu, Dačić ne može računati na automatsko učešće u vlasti.

U tekstu "Snažno ka Evropi," nemački dnevnik Zidojče cajtung piše da pristupni pregovori sa EU prisiljavaju Vučića na važne reforme u oblasti pravosuđa i da je pobednik jučerašnih izbora u Srbiji i ranije imao čvrstu poziciju.

List piše da je dosadašnji zamenik šefa vlade, šef nadasve snažne SNS i čovek koji je pozvao na prevremene parlamentarne izbore na kojima je, prema nepotpunim podacima, SNS osvojila apsolutnu većinu.

U tekstu se, takođe, podseća da je Dačiću bila prepuštena nepopularna uloga pregovora o Kosovu.

Vučić se držao u pozadini, ocenjuje list i navodi su on i njegova SNS svoju popularnost povećali borbom protiv korupcije i hapšenjem "oligarha i milijardera Miroslava Miškovića".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара