Читај ми!

Reagovanja stranih diplomata

Majkl Kirbi, Aleksandar Čepurin, Đuzepe Manco i Franc But očekuju da nova vlada Srbije nastavi sa sprovođenjem ekonomskih reformi.

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi, Rusije Aleksandar Čepurin, Italije Đuzepe Manco i Slovenije Franc But rekli su, komentarišući prve preliminarne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji, da očekuju od nove vlade da sprovodi ekonomske reforme.

Majkl Kirbi je ocenio da, sudeći prema rezultatima izbora, birači očekuju od nove vlade ekonomske reforme i otvaranje novih radnih mesta.

"Ovo su bili veoma zanimljivi izbori i uveren sam da su (Aleksandar) Vučić i Srpska napredna stranka izuzetno zadovoljni", rekao je Kirbi Tanjugu.

"Uvek sam zadovoljan kada vidim demokratski proces na delu. Sada će biti zanimljivo videti formiranje nove vlade i način na koji će biti sastavljena", dodao je Kirbi.

Na pitanje šta očekuje od buduće vlade, Kirbi je odgovorio da je Vučić svestan da treba sprovesti teške ekonomske promene i da je to, sudeći prema rezultatima glasanja, jedna od stvari koje mnogi birači u Srbiji očekuju.

Amabasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da očekuje da nova srpska vlada realizuje ono što je potrebno Srbiji, u prvom redu misleći na ekonomski razvoj.

"Srbija je veoma bliska Rusiji. Na putu smo na kojem nam je potreban ekonomski razvoj i to brzo, borba protiv korupcije, napredak, poboljšanje standarda običnih ljudi, ali i dobri odnosi Srbije i Rusije", rekao je Čepurin za Tanjug.

Izrazio je nadu da će na vlast doći snage i partije prijateljski raspoložene prema Rusiji.

"Ono što je dobro za Srbiju dobro je i za Rusiju. Nadamo se da će vlada delovati u interesu Srbije, a Rusija će nastojati da pomogne tamo gde za to postoji interes obe strane i da se očuva prijateljstvo", zaključio je Čepurin.

Ambasador Italije Đuzepe Manco se nada da će buduća vlada Srbije odlučno nastaviti da radi na sprovođenju reformi i napretku na putu ka EU.

"Mislim da su podaci jasni: Oni jasno govore o budućoj vladi i jasno kažu da, kakva god bila buduća vlada, imaće podršku parlamenta da nastavi s još više uverenja i odlučnosti da radi na dva prioriteta za Srbiju: reformama ekonomije i evropskom putu", rekao je Manco Tanjugu.

Ambasador Manco je dodao da očekuje da se ispuni ono o čemu su govorili lideri skoro svih stranaka u predizbornoj kampanji - a to je jačanje privrede i nastavak puta ka EU.

Ambasador Slovenije u Beogradu Franc But ocenio je da rezultati izbora u Srbiji pokazuju da su građani dali veliku podršku dosadašnjoj politici Vlade Srbije u sprovođenju reformi.

But je, u izjavi Tanjugu, primetio da su Srpska napredna stranka, koja je na ovim izborima odnela ubedljivu pobedu, i Socijalistička partija Srbije zajedno ostvarile mnogo bolje rezultate nego pre dve godine.

To, prema njegovim rečima, pokazuje da ljudi imaju poverenja ali i velika očekivanja - odnosno da očekuju rezultate koji će Srbiju povesti ka ekonomskom oporavku i društvenom razvoju.

"Siguran sam da će, ako Vlada ozbiljno krene u reforme, biti i novih investicija iz Slovenije", napomenuo je on i dodao da u ovom trenutku postoje "tri-četiri ozbiljna investitora koji će skoro 100 odsto da investiraju ovde".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара