Читај ми!

Izborni trijumf naprednjaka

Koalicija oko SNS-a osvojila je 48,2 odsto glasova, prema preliminarnim podacima koje je saopštio Cesid. Druga je lista koalicije okupljene oko SPS-a sa osvojenih 13,6 odsto glasova. Iznad cenzusa su DS sa 6,3 i NDS sa 5,7 odsto osvojenih glasova. Naprednjaci postigli najbolji rezultat od 1990. godine kada je obnovljen višestranački sistem.

12.00 - Privremeni rezultati RIK-a na osnovu obrađenog 99,44 odsto biračkog tela: Koalicija oko SNS-a 48,34 odsto glasova (158 mandata), SPS-PUPS-JS 13,52 odsto (44), DS 6,04 odsto (19), NDS 5,71 odsto (18). U parlament će ući i manjinske liste SVM Ištvana Pastora (6), SDA Sulejmana Ugljanina (3) i PDD Rize Halimija (2).

11.50 - Konačna procena Cesida: Koalicija oko SNS-a osvojila 48,2 odsto glasova (156 mandata), koalicija SPS-PUPS-JS 13,6 odsto (45), DS 6,3 odsto glasova (20), a NDS 5,7 odsto (18). 

00.45 - RIK na osnovu rezultata sa 65,37 odsto obrađenih biračkih mesta: SNS 48,44 odsto glasova, SPS-PUPS-JS 14,05 odsto, NDS 5,86 odsto, DS sa 5,46. (Uzorak nije reprezentativan)

21.50 - Preliminarni rezultati Cesida: Koalicija oko SNS-a 48,8 odsto; SPS 14 odsto; DS 5,9 odsto i NDS 5,7 odsto. U parlament najverovatnije ulaze i SVM, SDA i PDD.

21.40 - Pred nama su teške reforme, ali Srbija ima budućnost u kojoj će njena dece živeti bolje nego danas, rekao lider naprednjaka Aleksandar Vučić. 

21.35 - Nebojša Stefanović je rekao da je, na osnovu 62 odsto prebrojanih listića, SNS osvojio 49,3 odsto glasova, SPS 13,9, DS 5,3 i NDS 6,1 odsto glasova.

21.15 - U sedište SNS-a stigao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prema konačnoj proceni Cesida, koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 48,2 odsto glasova (156 mandata). To je procentualno rekordan broj glasova za jednu stranku od kada je uveden višepartijski sistem.

Druga je lista koalicije okupljene oko SPS-a sa osvojenih 13,6 odsto glasova ili 44 mandata.

Iznad cenzusa su DS sa 6,3 i NDS sa 5,7 odsto osvojenih glasova.

U parlament će ući i manjinske stranke Savez vojvođanskih Mađara koji je osvojio je 2,2 odsto glasova (sedam mandata), Stranka demokratske akcije sa osvojenih jedan odsto ili tri mandata, kao i Partija za demokratsko delovanje sa osvojenih 0,5 odsto glasova ili jedan mandat.

Ostale stranke, prema preliminarnim rezultatima Cesida, nisu prešle cenzus. 

DSS je osvojio 4,1 odsto, Pokret "Dveri" 3,4, URS 3,3, LDP 3,1, SRS 2,0, Grupa građana "Dosta je bilo" 1,7, Treća Srbija 0,5 odsto, Crnogorska partija - Josip Broz 0,5 odsto.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić zahvalio se građanima na ogromnom poverenju koje su pružili listi SNS-a.

Vučić je na konferenciji za novinare u sedištu stranke čestitao svim protivnicima na rezultatima i rekao da su naprednjaci spremni da mnogima pruže ruku, da razgovaraju i da sarađuju.

"Nijednog trenutka nikoga nećemo nipodaštavati ni pokušavati da ponižavamo zbog rezultata. Želimo da čujemo njihove ideje i šta je ono dobro što zajednički možemo da uradimo", rekao je Vučić.

Ponovio je da su naprednjaci spremni za dijalog sa svim relevantnim partijama, ali da je najvažnije partnerstvo sa građanima Srbije.

"Do pre dva dana govorili su da nemamo šansu, da nikada nećemo imati takav rezultat. Pokazalo se da ljudi poštuju iskrenost, pred nama su teške reforme, ali sam siguran da Srbija ima budućnost u kojoj će njena deca živeti bolje nego danas", istakao je lider SNS-a.

Naglasio je da neće biti lako do toga doći.

"Ali siguran sam da su građani naše zemlje prepoznali posle dugo godina priliku da pokažemo da možemo da budemo udruženi, drugačiji i da možemo da radimo više i da možemo da se ponašamo drugačije i ja sam siguran da će Srbija nastaviti evropski put, kao i da će sarađivati sa svima u svetu", rekao je Vučić.

Rekao je da će naprednjaci nastaviti borbu protiv korupcije, ali da je najvažniji zadatak za one koji budu vladali rešavanje problema nezaposlenosti.

"Ja garantujem - već na polovini mandata videće se dramatično smanjenje broja nezaposlenih, i imaćemo više predloga i inicijativa kako do toga da dođemo", rekao je Vučić.

Čestitke na izbornoj pobedi 

Lider koalicije oko SPS-a Ivica Dačić čestitao je naprednjacima na ostvarenom rezultatu.

"U uslovima referendumskog izjašnjavanja ostvarili smo za nas istorijski rezultat koji cementira našu poziciju na političkoj sceni", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

"Da nismo imali jasne političke stavove i kampanju, i mi bismo prošli kao druge stranke koje su nas napadale i nipodaštavale", rekao je lider socijalista i dodao da se danas dogodio "politički cunami" i "debakl dosadašnjih opozicionih stranaka".

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas čestitao je Srpskoj naprednoj stranici pobedu i poručio da će DS u republičkom parlamentu biti jaka opozicija.

Rezultat koji je Nova demokratska stranka ostvarila na ovim izborima nije neuspeh, ako se uzme u obzir činjenica kada je formirana i podatak da cenzus nisu prošle neke stranke koje su na političkoj sceni neuporedivo duže, rekao je lider NDS-a Boris Tadić.

Građani Srbije danas su na vanrednim parlamentarnim izborima birali novi sastav republičkog parlamenta. Na izbore je izašlo 53,2 odsto birača. Pravo glasa imalo je 6.765.998 građana, a na izborima je učestvovalo 19 lista.

Za poslanike republičkog parlamenta glasalo se i na Kosovu i Metohiji, gde je, prema podacima OEBS-a, odziv bio 34,42 odsto. Prema dogovoru Beograda i Prištine glasački materijal sa Kosova prebrojan je u Raškoj i Vranju.

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu, mogli su da iskoriste pravo na 35 biračkih mesta u više od 20 država. Građani Srbije u Velikoj Britaniji i SAD su zbog vremenske razlike glasali u subotu.

Predstavnici partija komentarisali su prve preliminarne rezultate. 

Strane diplomate su poručile, komentarišući rezultate, da očekuju od nove vlade da sprovodi ekonomske reforme. O ubedljivoj pobedi SNS-a izvestili su i svetski mediji.

Број коментара 82

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво