Читај ми!

Novi izazovi za buduću vladu

Buduću Vladu Srbije očekuju ekonomske reforme, evropske integracije, dijalog sa Prištinom. Reforme zahteva i Evropska unija. Od postizbornih pregovora zavisi koliko brzo će se novi kabinet u Nemanjinoj 11 uhvatiti ukoštac sa izazovima.

Posle izbornog vakuuma, buduću vladu čekaju veliki izazovi. Gde je stala odlazeća i odakle će krenuti nova? Ekonomske reforme, radna mesta, dijalog sa Prištinom i sa svim tim povezane evropske integracije, biće na stolu već na startu mandata.

Prvo pitanje za novu vladu će biti kako da isplivamo iz ekonomskih problema. Taj odgovor očekuje se od novog kabineta, čim zakorači u Nemanjinu 11.

"Imamo barem desetak reformi koje odlažemo godinama, a sve one se mogu sažeti u jedno, a to je pozitivno uspostavljanje aranžmana sa MMF-om, jer sve te reforme koje mi odlažemo, MMF zna da one moraju da se urade", objašnjava Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta.

"Reforme koje se odnose na reforme javnih preduzeća, strukturne reforme, posebno reforme koje se odnose na penzioni sistem, neprofitabilna preduzeća koja povlače prirodno velike iznose subvencija, prosto treba naći odgovarajuće rešenje za njih", kaže profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić.

Reforme zahteva i Evropska unija. Posao za novu vladu su i novi propisi o radu, privatizaciji i stečaju.

"To su zakoni koje je neophodno doneti kako bi se uspostavilo bolje poslovno okruženje. Način na koji oni treba da se donesu jeste da bude što više aktera uključeno - sindikata, udruženja poslodavaca", kaže Maja Bobić iz Evropskog pokreta.

U procesu evrointegracija, međutim, sve će biti u senci poglavlja 35 - o Kosovu, čiji je sadržaj i dalje nepoznanica, jer sve zavisi od pregovora u Briselu. Koliko smo blizu dogovora sa Prištinom, analitičari objašnjavaju slučajem Olivera Ivanovića.

"On je jedan od tih testova kad je u pitanju pravosuđe, nešto je moralo da se brže rešava i to stoji, na primer, nadležnost suda u Mitrovici. Drugo, mora se raščistiti pitanje saobraćaja, telekomunikacija, preduzeća, jer će imovina nestati, mora se definisati pitanje zajednice opština", kaže analitičar Dušan Janjić.

I u Srbiji i van granica zemlje, od nove vlade se očekuje da se sa najtežim problemima najpre uhvati ukoštac.

Koliko će to biti brzo zavisi od postizbornih pregovora. Podsetimo, za formiranje prethodne vlade trebalo je više od 80 dana, teški pregovori i obaranje ruku.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво