Читај ми!

Izbori, glasanje u zemlji i inostranstvu

Na vanrednim izborima građani Srbije u zemlji i inostranstvu biraće novi sastav republičkog parlamenta. Birači mogu da glasaju uz ispravu kojojm dokazuju identitet. Biračka mesta biće otvorena i na Kosmetu.

U Srbiji će sutra biti održani vanredni parlamentarni izbori, na kojima pravo glasa ima 6.765.998 građana. Državljani Srbije koji žive u inostranstvu, to pravo mogu da iskoriste na 35 biračkih mesta u više od 20 država.

Zbog razlike u vremenskoj zoni, oni u Americi i Velikoj Britaniji glasaju danas, ali će njihov izbor biti tajna do zatvaranja svih biračkih mesta u nedelju.

Deseti put od uvođenja višestranačja i sedmi put vanredno, građani Srbije izlaze na birališa. Tradicionalno, mogu da glasaju od sedam do 20 časova. I to za jednu od 19 lista.

I oni koji nisu dobili poziv za glasanje mogu to da učine, jer im nije potreban.

"Građanin koji želi da glasa treba samo da ponese javnu ispravu kojom dokazuje svoj identitet, važeću ličnu kartu, važeći pasoš, važeću vozačku dozvolu", objašnjava predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

Kaže da i lica koja se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na nekom drugom mestu svoj identitet dokazuju važećom vojnom dozvolom i da im je samo to potrebno kako bi ostvarili pravo glasa.

Za poslanike republičkog parlamenta glasaće se i na Kosovu i Metohiji. OEBS saopštava da će otvoriti 10 izbornih centara i 15 ogranaka na kojima će moći da se glasa.

"Sve pripreme za sutrašnje operacije su gotove. Naše osoblje je bilo na terenu da poseti sve ogranke na kojima će se sutra moći da se glasa. Kao što znate, materijal je već stigao na Kosovo i sutra će centri biti otvoreni od sedam do 20 časova", kaže Nikola Gaon iz OEBS-a.

Ističe da će nakon toga sav materijal spakovati i poslati u Vranje i Rašku na dalje procesuiranje i da se na Kosmetu neće prebrojavati glasovi.

Osim za novi sastav Skupštine Srbije, Beograđani će glasati i za nove predstavnike u Skupštini grada. Pravo glasa ima 1.597.624 birača.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се