Читај ми!

Promocija Vodiča o finansiranju političkih partija

Važno je kako će se kontrolisati tokovi novca u kampanji, a posebno je važna kontrola prihodne i rashodne strane, izjavio je član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković, povodom promocije Vodiča o finansiranju političkih partija.

Srbija mora pod hitno da promeni izborno zakonodavstvo, a Državna revizorska institucija mora da krene u kontrolu finansiranja političkih partija, poručeno je povodom promocije Vodiča o finansiranju političkih partija.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković, govoreći o predizbornoj kampanji, istakao da "će mu biti najinteresantnija ta priča da je recimo partner, ili recimo najozbiljniji konkurent (Aleksandru) Vučiću i SNS bio Mišković i njegov novac".

"Ajde da vidimo. To će biti jako interesantno utvrđivati preko budžeta političkih subjekata, koje imaju pristojna sredstva za kampanju, a inače su u dugovima", rekao je Stojiljković.

Govoreći o izbornom zakonodavstvu, on je kazao da ako Srbija želi da bude "elektivna demokratija" mora da ga menja jer zbog zatvorenih izbornih lista građani nemaju ni neposredni ni posredni uticaj na to ko će biti izbran.

"Važno je kako će se kontrolisati tokovi novca u kampanji, a posebno je važna kontrola prihodne I rashodne strane. Treba limitirati troškove I pratiti aprihode u kampanji", istakao je Stojiljković.

Miodrag Milosavljević iz Fondacije za otvoreno društvo istakao je da Agencija za borbu protiv korupcije ne može sama da kontroliše tokove novca u kampanji I da u kontrolu finansiranja političkih partija treba da se uključi i DRI.

"Važna je i transparenrnost i dostupnost podataka o finansiranju političkih partija, ali imamo često opiranja velikih javnih predutzća da dostavljauju podatke", istakao je Milosavljević i podsetio na odredbu zakona o finansiranju političkih aktivnosti koja kaže da je zabranjeno finansiranje političkih partija i podvukao da za kršenje te odredbe još niko nije kažnjen.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво