Pošta: Za kašnjenje krive lokalne samouprave

Jdini razlog eventualnog neblagovremenog dostavljanja listića sa obaveštenjem o mestu i vremenu glasanja može da bude kašnjenje lokalnih samouprava sa predajom materijala, saopštila je "Pošta Srbije".

Javno preduzeće "Pošta Srbije" saopštile su da uredno i blagovremeno građanima isporučuju listiće sa obaveštenjem o mestu i vremenu glasanja, i da jedini razlog eventualnog neblagovremenog dostavljanja može da bude kašnjenje lokalnih samouprava sa predajom materijala.

Iako je rok za dostavljanje obaveštenja o glasanju na izborima 16. marta istekao u ponedeljak u ponoć, građanima iz mnogih beogradskih opština listići nisu stigli na kućnu adresu, a, u odgovoru na pitanja Tanjuga, služba za odnose s javnošću "Pošti Srbije" ističe da se listići dostavljaju onom dinamikom i redosledom kako su pojedine lokalne samouprave potpisivale ugovore za distribuciju ovog materijala sa radnim jedinicama pošte, širom Srbije.

"Ovim putem 'Pošta Srbije' apeluje na preostale lokalne samouprave da u što kraćem roku dostave svoje listiće, kao i da to ne rade samostalno jer jedino
'Pošta Srbije' može da garantuje za rokove i kvalitet dostavljanja listića", poručuju iz tog preduzeća.

Iz "Pošte Srbije" negiraju da je u ovom postupku bilo ikakvih propusta od strane tog preduzeća.

Inače, od ukupnog broja glasača na teritoriji države, "Pošta Srbije" je ugovorila sa lokalnim samoupravama distribuciju oko 4,5 miliona listića.

Na pitanje da li se neko iz lokalnih samouprava javio da ukaže na propust koji je nastao u distribuciji listića, u "Pošti Srbije" odgovaraju da postoji stalna komunikacija sa lokalnim samoupravama i da se radi na otklanjanju nedostataka koji se odnose na nepravilno adresovanje i nizak kvalitet odštampanog materijala kojim se teško rukuje.

Kako objašnjavaju u tom preduzeću, distribucija listića predstavlja rezervisanu uslugu poverenu javnom poštanskom operatoru, to jest "Pošti Srbije" u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama, a usluga se obavlja tek po sklopljenom ugovoru, u skladu sa cenovnikom na koji je saglasnost dala Vlada Srbije.

"Napominjemo da su lokalne samouprave ovaj put ovlašćene da same potpisuju ugovore o uručenju obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora. JP 'Pošta Srbije' je odgovorilo na sve zahteve zainteresovanih lokalnih samouprava i sklopilo ugovore o uručenju predmetnih obaveštenja koje građanima uručujemo ugovorenom dinamikom, odnosno kada nam lokalne samouprave dostave materijal za isporuku koji štampaju kod trećih lica", objašnjavaju u tom preduzeću.

Građani koji nisu dobili obaveštenje bez obzira na to oni mogu da ostvare biračko pravo ako se na dan glasanja pojave na biračkom mestu sa važećim dokumentom.

Oni koji ne znaju kom biračkom mestu pripadaju imaju dve opcije - da kontaktiraju opštinu na kojoj žive i informišu se direktno ili da na internet portalu Ministarstva pravde i državne uprave provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak i gde mogu da glasaju.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво