Читај ми!

"Dveri": Borimo se za umnu ženu i majku

Treba pratiti stvarne sposobnosti različitih žena, podržavati ih u onome u čemu su najbolje i omogućiti im da ostvare najvažniju ulogu majke, poručuju iz Pokreta "Dveri". U Čačku je predstavljen manifest ženskog pitanja, dokument u izradi, koji izražava stavove pokreta o ulozi žena.

U Povereništvu Pokreta "Dveri" u Čačku predstavljena su neka načela novog manifesta ženskog pitanja, dokumenta u izradi, koji oslikava stavove pokreta o ovoj važnoj temi.

Prema rečima kandidata za narodnog poslanika na listi "Dveri" Tanje Popović, osnova za razmatranje ženskog pitanja jesu srpska srednjevekovna kultura i narodna tradicija, u kojima je stvoren arhetip žene, kao umne vladarke ostvarene na svim poljima.

"Primer za to su kneginje i stvaraoci kulture, koje su odredile smernice kasnijeg razvoja naše istorije. "Dveri" su za svoj logo izabrale lik Bogorodice, čime smo pokazali za koje se vrednosti zalažemo, da je život od trenutka začeća najveća vrednost za nas, a porodica kao zajednica muškarca i žene rasadnik života i centar našeg delovanja", izjavila je Popovićeva.

"Dveri" se bore za umnu ženu i majku, osnovu doma i mudrosti društvenog i javnog života, napominje Popovićeva, zbog čega smatra da su kvote i statistička utrkivanja besmislena.

Kako kaže, treba pratiti stvarne sposobnosti različitih žena, podržavati ih u onome u čemu su najbolje i omogućiti im da ostvare najvažniju ulogu majke.

Kandidat za narodnog poslanika Biljana Rubaković ističe da su mnogo veće individualne razlike medu ljudima, nego što su polne i da "Dveri" podržavaju humanu ravnopravnost polova.

"Nemamo predrasude prema ženama, one treba da budu moralne, obrazovane i produhovljene. Ne insistiramo na formalnoj ravnopravnosti, u tome se nalazi ograničavanje, a ne sloboda. Žena ne treba da bude agresivna, izazivač i da oponaša muškarce, rešenje nije u ratu polova, nego u biološkom i duhovnom jedinstvu", kazala je Rubakovićeva.

U "Dverima" smatraju da je osnovni zadatak žene rađanje i svijanje porodičnog gnezda, što država mora prepoznati, jer Srbi ubrzano biološki nestaju, objašnjava Ljiljana Ranković, takođe kandidat za narodnog poslanika.

"Majka mora imati povoljne uslove za rađanje i gajenje dece, ženi ne treba više prava, nego privilegija. Treba rasteretiti majke, kako bi imale više vremena i snage za porodicu, država trudnoću ne sme posmatrati kao bolesno stanje, one se moraju stimulisati i nagraditi, a ne kažnjavati i ugrožavati", naglasila je Rankovićeva.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво