Читај ми!

Dačić: Želimo izbore i na Kosovu

Hoćemo da izbori budu organizovani i na Kosovu, na isti način kao i prethodni parlamentarni izbori, 2012. godine, kaže Ivica Dačić. Održavanje izbora biće tema i sledećeg dijaloga Dačića i Tačija, 12. februara. Pre toga, 10. februara, dvojica premijera prisustvovaće sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Predsednik Vlade u tehničkom mandatu Ivica Dačić kaže da Srbija želi da i na Kosovu budu organizovani izbori za Skupštinu Srbije, ali da to ne može da uradi sama i bez pomoći OEBS-a i EU.

"Hoćemo da izbori budu organizovani na isti način kao i prethodni parlamentarni izbori 2012. godine. Nismo baš dobili jasan odgovor prištinskog rukovodstva, hoće ili neće, ili smatraju da je to glasanje naše dijaspore. Mogu oni da smatraju kako god hoće, samo je pitanje za nas da li je to moguće organizovati", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Dačić je najavio da će sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem razgovarati o organizovanju srpskih izbora na Kosovu.

"Imamo nastavak dijaloga sa Prištinom 12. februara, Tači i ja ćemo 10. februara govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Jedna od tema tih razgovora biće i izbori na Kosovu", rekao je Dačić.

Na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku biće razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna.

Poslednja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu održana je 19. novembra prošle godine.

U svom izveštaju generalni sekretar UN istakao je značaj uspeha lokalnih izbora, naročito na severu Kosova, ocenivši da će to imati uticaja na buduću konsolidaciju mira i stabilnosti na tom području, a samim tim i na evropske aspiracije Srbije i Kosova.

Prvi čovek UN ocenio je i da su i Beograd i Priština pokazali posvećenost sprečavanju tenzija na terenu, da bi omogućile da dijalog i implementacija dogovorenog idu dalje.

Srpski premijer je tada u obraćanju Savetu bezbednosti UN rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana uprkos naporima prištinskih vlasti da to otežaju.

Kako je tada rekao, za Beograd je važno da se dogovori o primeni Briselskog sporazuma odvijaju u skladu sa voljom i namerama pregovarača, čime će položaj Srba na Kosovu biti jasno utvrđen i zaokružen.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара