Pastor: Očekujem poziv SNS-a na razgovore

SVM zainteresovan da bude deo parlamentarne većine i da učestvuje u vladi i očekujem poziv od SNS-a u naredna dva-tri dana, kaže Ištvan Pastor. Lider SVM-a smatra da ubedljiva pobeda naprednjačke koalicije na parlamentarnim izborima nije argument za raspisivanje vanrednih izbora u Vojvodini.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor očekuje da u naredna dva do tri dana dobije poziv od Srpske napredne stranke na razgovore o mogućem učešću te manjinske stranke u budućoj Vladi Srbije i u parlamentarnoj većini.

"Ta mogućnost postoji i očekujem u sledeća dva-tri dana prvi susret i razgovore. Želimo da se dogovorimo o ulasku naših prioriteta u budući program buduće vlade", rekao je Pastor agenciji Beta.

Dodao je da je SVM zainteresovan da bude deo parlamentarne većine i da učestvuje u vladi u operativnom smislu, na nivou državnih sekretara.

Ubedljivu pobedu koalicije okupljene oko SNS-a okarakterisao je kao "izborni politički cunami" i dodao da tako ubedljiva pobeda nije bila očekivana i da je sada sasvim legitimno da koalicija oko naprednjaka može i sama upravljati državom.

"Ipak, i dalje mislim da postoji prostor u kome bismo mogli razgovarati o saradnji", rekao je Pastor.

Dodao je da, kao predsednik Skupštine Vojvodine, smatra da bez obzira na ubedljivu pobedu naprednjačke koalicije na vanrednim parlamentarnim izborima, to nije argument za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Vojvodini.

"Ovaj izborni rezultat pokazuje aktuelno stanje političkog raspoloženja građana Vojvodine, ali to samo po sebi nije dovoljno za raspisivanje izbora", poručio je Pastor.

On je podsetio da je način raspisivanja pokrajinskih izbora utvrđen Statutom Vojvodine i Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izboru poslanika.

Podsetio je da izbore za poslanike raspisuje predsednik skupštine 90 dana pre isteka mandata Skupštine, a pre roka ih može raspisati u slučaju raspuštanja skupštine.

Predsednik Skupštine Vojvodine može da raspusti parlament na obrazloženi predlog pokrajinske vlade, kao i u slučaju izglasavanje nepoverenja pokrajinskoj vladi, i to u slučaju ako skupština ne izabere novu pokrajinsku vladu u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. mar 2014, 16:00) - Zoran [neregistrovani]

Poruka g. Pastoru

Nemoze samo da se trazi.
Pitanje je, dali vi imate legitimitet da udjete u vladu.
Raspisite izbore u Vojvodini pa cete da mozda dobijete i taj legitimitet.

(ponedeljak, 17. mar 2014, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

OK

Pastor dobro prica. SNS ce napraviti koaliciju sa ovim manjinskim strankama i tako se resiti (bar) SPS-a. 

(ponedeljak, 17. mar 2014, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Koji postotak?

Treba imati da bi pravili pnude ili ultimatime Vecini.

(ponedeljak, 17. mar 2014, 13:09) - anonymous [neregistrovani]

Ovo rece...

...
""Ovaj izborni rezultat pokazuje aktuelno stanje političkog raspoloženja građana Vojvodine, ali to samo po sebi nije dovoljno za raspisivanje izbora", poručio je Pastor."

... i ne pocrvene.

(ponedeljak, 17. mar 2014, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

zasto da ne

A zasto da ne budu raspisani i pokrajinski izbori???
Mislim da je pokrajinska vlada izgubila legitimitet,i mene bi bilo sramota da budem u toj vlasti...
Kolko vidim ta vlada nema dobru saradnju ni sa Vojvodjanima,a kamoli sa republickom vladom.
Pajtic se nije cak ni oglasio,a kamoli da cestita pobedu,doj je Djilas cestitao pobedu!