Prenosimo

U Rudnici ostaci do 400 Albanaca?

Srušena zgrada "Kosmet-puta", počinju dvomesečni radovi na otkopavanju masovne grobnice iz 1999. godine.

Zgrada "Kosmet-puta" u Rudnici kod Raške, ispod koje se, kako se veruje, nalazi masovna grobnica kosovskih Albanaca nastradalih 1999. godine, srušena je, a sutra počinju radovi na podizanju gornjih slojeva zemlje na ovoj lokaciji u potrazi za posmrtnim ostacima.

Pomenuti objekat "Kosmet -puta",čiji bi temelji danas trebalo da budu uklonjeni, sagrađen je neposredno posle NATO agresije na SR Jugoslaviju, što ukazuje na pokušaj prikrivanja zločina. Činjenica da su prilikom izgradnje zgrade kopani temelji na samoj grobnici govori da je izvesno da su i graditelji morali znati, ili bar posumnjati, u njeno postojanje. 

Prema nekim procenama, na ovoj lokaciji moglo bi da se nalazi između 250 i 400 tela kosovskih Albanaca, ali Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica sa prostora bivše Jugoslavije Vlade Srbije za "Politiku" kaže da se za sada ne zna ni na kojem prostoru može da se prostire grobnica, a još manje da li se i koliko tu posmrtnih ostataka nalazi.

- Od šest do sada pronađenih tela, dva su identifikovana. Reč je o kosovskim Albancima čiji je nestanak prijavljen u toku NATO bombardovanja 1999. godine. Njihova imena ne možemo izneti u javnost dok njihove porodice ne budu obaveštene, a postupak vodi Viši sud u Beogradu - objašnjava Odalović.

Na lokaciji Rudnica kopano je oko šest metara u dubinu, a tela su nađena oko 50-60 centimetara ispod površine zemlje, što ukazuje da je ovo možda samo ivica moguće grobnice. U timu koji radi na istraživanju, osim članova Komisije za nestale nalaze se i forenzičari i arheolog. Policija obezbeđuje teren, ali i prisustvuje otkopavanju zbog kriminalističko-tehničke obrade i dokumentacije koja se formira.

- Biće nam potrebno 60 radnih dana da pretražimo celu lokaciju, a zatim ukoliko nađemo tela, postupak identifikacije može da traje i do godinu dana. Za prva dva pronađena tela bilo je procenjeno da će utvrđivanje identiteta trajati između četiri i šest nedelja, i baš tako je i bilo - kaže Odalović.

Pored ove lokacije na kojoj će se intenzivno raditi narednih nedelja, postoji sumnja da se u blizini, na kosini brda, gde su vidljivi tragovi nasipanja zemlje, nalazi još jedna moguća grobnica, što će se u narednom periodu istražiti.

U ovom trenutku ispituje se i informacija dobijena od svedoka koji se obratio Euleksu u vezi sa lokacijama na kojoj se možda nalaze tela ubijenih kosovskih Albanaca u Boru. Reč je o topionici, a po rečima svedoka iz okoline ovog grada, tela ubijenih su navodno spaljivana, ali i sahranjivana u tom području.

- Istražni sudija radi na proveri te informacije i ukoliko se pokaže kao tačna i mi ćemo se priključiti. Inače, mi proveravamo svaku informaciju koju dobijemo o mestu na kojem mogu da se nalaze posmrtni ostaci ubijenih tokom ratova devedesetih - kaže Odalović.  

Komisija za nestale u svojoj evidenciji ima još 1.716 nerešenih slučaja nestalih na prostoru Kosova i Metohije, a od ovog broja 527 su Srbi. Istraživanje krajeva za koje se pretpostavlja da kriju tela kidnapovanih i ubijenih Srba i nealbanaca odvija se sporo, a za istragu je zadužen Euleks koji sarađuje sa našim Tužilaštvom za ratne zločine.

- Postoji više mesta na kojima se, po našim informacijama, mogu nalaziti grobnice sa telima Srba i nealbanaca. Jedno od njih je planina Bajgora, između Kosovske Mitrovice i Podujeva, koja je nekada bila jedna od jačih uporišta takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Tu je i planina Čičavica na kojoj takođe postoje mesta koja treba ispitati, kao i lokacije u blizini Đakovice i Kline - navodi naš sagovornik.

I dalje se čeka odgovor na pitanje šta je bilo sa šest nestalih pripadnika Vojske Jugoslavije u rejonu karaule Košare na granici prema Albaniji, gde su 1999. godine vođene žestoke borbe. Taj kraj je miniran i do danas nije pretražen.

- Mi imamo jasan zahtev da se ovo područje istraži, dali smo karte te oblasti Unmiku čije ekipe su nekada učestvovale u čišćenju terena i Euleksu koji sada radi na tom projektu. Međutim, do sada je samo mali deo ove lokacije razminiran i ovim tempom rada za čitav posao biće potrebno pet, šest godina - ističe Odalović.

Jedna od lokacija za koju se veruje da krije tela ubijenih Srba je Livočko jezero kod Gnjilana. Komisija za nestale ponovo traži pretragu terena, jer je prethodna, kako veruju, bila nedovoljna.

- Jezero su pretražili ronioci, ali dole je mulj i veoma je slaba vidljivost. Mi tražimo nove metode - ispuštanje vode i pretragu dna, jer imamo informaciju da su tela nekih Srba koji su ubijeni u blizini ove lokacije bačena u jezero. Sada čekamo odgovor nadležnih - kaže naš sagovornik.

Preko tribunala za OVK do grobnica na severu Albanije

Informacije da se na severu Albanije nalaze masovne grobnice Srba i nealbanaca moraju da se provere i istraga u vezi toga mora da se okonča, a pravni osnov za to je formiranje suda za ratne zločine koje je činila OVK, smatra Veljko Odalović. Bivša haška tužiteljka Karla del Ponte je u knjizi "Lov, ja i ratni zločinci" navela da je tužilaštvo došlo do saznanja da su Srbima koji su nestali 1999. godine na Kosovu vađeni organi koji su krijumčareni i prodavani stranim klinikama, a prema nekim informacijama više od 300 Srba oteto je i prebačeno u nelegalne logore na severu Albanije gde su mučeni i ubijani.

- Ako je tačna informacija Karle del Ponte najveći deo naših nestalih pronaći ćemo tamo. Međunarodna istraga pomoći će da se reši ovo pitanje, ali i da se otvore nova, kao što je na primer arhiv OVK, u kojem mogu da se kriju važne informacije o sudbini otetih i nestalih - kaže Odalović.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво