Читај ми!

Konačni rezultati predsedničkih izbora

Predsednički kandidat Tomislav Nikolić osvojio 49,54 odsto, a njegov protivkandidat Boris Tadić 47,31 odsto glasova birača, konačni su rezultati Republičke izborne komisije.

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je konačne rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, održanih 20. maja.

Ovde možete pogledati statističke podatke drugog izbornog kruga. 

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić osvojio je 49,54 odsto glasova, a kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić 47,31 odsto glasova birača.

Za Nikolića je glasalo 1.552.063, a za Tadića 1.481.952 građana sa pravom glasa.

U birački spisak bilo je upisano 6.752.351 građana Srbije, a na birališta je izašlo 3.133.682 birača, odnosno 46,28 odsto.

Nevažećih listića bilo je 98.664, odnosno 3,15 odsto.

RIK je na prethodnoj sednici odlučio da se izveštaj sa tri biračka mesta u Raškoj, Varvarinu i Staroj Pazovi, gde je konstatovana teška greška uvrsti u izveštaj sa rezultatima koji su navedeni u zapisniku.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović rekao je da je u Raškoj u kutiji na jednom biračkom mestu izbrojano dva listića više u odnosu na spisak onih koji su glasali, da je u Varvarinu u izbornoj kutiji bilo 34 listića više, dok je u Staroj Pazovi birački odbor uvideo grešku u brojanju, pa je na zapisnik pored konačnog broja birača rukom dodato "plus tri".

Sekretar RIK-a Veljko Odalović rekao je po završetku sednice da su rezultati sa ta tri biračka mesta uneti u ukupne rezultate izbora i da nisu mogli da utiču na konačne rezultate.

Odalović je objasnio da je na taj način zaokružena procedura na svim biračkim mestima, što je ujedno bila i obaveza RIK-a.

Prema njegovim rečima, posle izbornog procesa u RIK je stiglo ukupno 83 prigovora, što je u odnosu na obrađena biračka mesta i zapisnike mali i beznačajan broj, koji takođe nije mogao da utiče na konačne rezultate.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво