Читај ми!

Čestitke Tomislavu Nikoliću

SAD pozdravlja to što je Tomislav Nikolić potvrdio svoju posvećenost evropskoj budućnosti Srbije, poručuju iz Stejt departmenta. Izbornu pobedu Tomislavu Nikoliću čestitali predsednici Turske, Belorusije i Kube, kao i premijer Mađarske. Čestitke i iz Azerbejdžana.

Predsednik Turske Abdulah Gul, premijer Mađarske Viktor Orban, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov čestitali su Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika Srbije.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Niland rekla je da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju to što je novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić potvrdio svoju posvećenost evropskoj budućnosti Srbije.

"Ohrabrujemo ga da konstruktivno radi sa novim premijerom i vladom da bi se postigli evropski ciljevi", rekla je Nilandova Tanjugu.

Prema rečima portparolke Stejt departmenta, SAD su pozvale Nikolića i da radi na regionalnoj stabilnosti i da ima konstruktivne odnose sa Kosovom.

Turski predsednik Abdulah Gul izrazio je očekivanje da će Srbija pod Nikolićevim "vizionarskim i veštim vođstvom, nastaviti da doprinosi miru i stabilnosti u regionu i u godinama koje dolaze i da napreduje na putu integracija u Evropu i evroatlantske institucije".

"Uveravam Vas da je održavanje prijateljskih odnosa na visokom nivou između Turske i Srbije i njihovo dalje jačanje tokom vašeg predsedničkog mandata biće od izuzetnog značaja za nas", naveo je Gul u čestitki, prenela je, u saopštenju Ambasada Turske u Beogradu.

Mađarski premijer Viktor Orban obećao je, u pismu, dalju pomoć Mađarske na putu Srbije u EU, izjavio je portparol mađarskog premijera Peter Sijarto.

"Važnost strateške saradnje u centralnoj Evropi i zajednička odlučnost za poboljšanje situacije etničkih manjina, osigurava poseban značaj mađarsko-srpskih odnosa", naglasio je Orban.

Aleksandar Lukašenko je u svojoj čestitki potvrdio zainteresovanost Belorusije za aktivnu saradnju sa Srbijom u svim sferama bilateralnih odnosa.

"Uveren sam da belorusko-srpska saradnja, zasnovana na čvrstim temeljima duhovnih i kulturnih veza naših naroda, ima bitan potencijal za dalji plodotvoran razvoj", navodi se u tekstu Lukašenkove čestitke Nikoliću.

Čestitke iz Sofije

Bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov čestitao je srpskom narodu na demokratskim i otvorenim izborima, rekavši da Bugarska "očekuje brzo formiranje funkcionalne i održive vlade koja bi ubrzala evropske integracije Srbije i nastavila sa reformama u interesu građana", prenela je novinska agencija BTA.

"Nove srpske vlasti se suočavaju sa odlučujućom fazom početka pregovora o članstvu u EU i očekujemo da će novoizabrani predsednik i parlament nastaviti sa ranijim naporima u tom pogledu", istakao je Madenov u saopštenju, napominjući da će Tomislav Nikolić "imati ključnu ulogu u tom procesu".

Kubanski predsednik Raul Kastro čestitao je Nikoliću pobedu na izborima. Kastro je poručio da će Kuba jačati i proširiti prijateljske veze sa Srbijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Čestitke Nikoliću uputio je i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev. "Toplo vam čestitam na izboru za predsednika Republike", rekao je Alijev u čestitki Nikoliću koja je objavljena na zvaničnom sajtu azerbejdžanskog predsednika.

"Uveren sam da će bilateralni odnosi nastaviti da se razvijaju i jačaju u skladu sa interesima naših građana", rekao je predsednik Azerbejdžana.

Alijev je Nikoliću poželeo dobro zdravlje, sreću i uspeh u obavljanju dužnosti predsednika države u interesu srpskog naroda.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи