Читај ми!

Konačni rezultati za Beograd

Posle ponovljenog glasanja na 16 biračkih mesta za odbornike Skupštine grada Beograda, broj mandata koje su stranke osvojile 6. maja ostao je isti. Proglašenjem konačnih rezultata počinje da teče rok za konstituisanje gradskog parlamenta.

Gradska izborna komisija (GIK) saopštila je konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, prema kojima je i nakon juče ponovljenog glasanja na 16 biračkih mesta broj mandata koje su stranke osvojile na izborima 6. maja ostao isti.

Prema podacima GIK-a, lista "Izbor za bolji Beograd - Dragan Đilas" osvojila je ukupno 35,15 odsto glasova, odnosno 50 mandata, dok je lista "Pokrenimo Beograd - Tomislav Nikolić" osvojila 25,66 odsto glasova, odnosno 37 mandata.

Koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 9,13 odsto glasova, odnosno 13 mandata, a DSS 7,46 odsto i imaće 10 odbornika u Skupštini grada Beograda.

Pokret "Preokret", prema konačnim rezulatima GIK-a, osvojio je 4,82 odsto glasova, što je 0,18 odsto više u odnosu na izbore 6. maja, kada je osvojio 4,64 odsto glasova i ostaće bez mandata. Odziv je bio 54,18 odsto.

Kako je rekao predsednik GIK-a Ivan Šebek, na izborima koji su bili ponovljeni na 16 biračkih mesta nije bilo nepravilnosti, a prigovori su mogući u roku od 24 sata od učinjene povrede.

Šebek je rekao i da GIK ima rok od 10 dana da dodeli mandate odbornicima sa lista koje su prešle cenzus, a raspodela mandata obavljaće se po redosledu na listama.

Proglašenjem konačnih rezultata počinje da teče rok za konstituisanje gradskog parlamenta.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine grada Beograda treba da bude sazvana u roku od 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata gradskih izbora, s tim da se taj proces okonča u naredna dva meseca.

Danom proglašenja mandata novim poslanicima, prestaju da važe mandati starim, a lokalni parlamenti smatraju se konstituisanim izborom predsednika Skupštine i sekretara.

Budući gradonačelnik glavnog grada biće izabran iz reda odbornika, na predlog predsednika Skupštine grada Beograda, a mandat mu je četiri godine.

Skupština grada Beograda je najviši organ grada koji obavlja osnovne funkcije grada, a čini je 110 odbornika, kojima je mandat četiri godine i koji se biraju na neposrednim izborima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво