Читај ми!

RIK: Nikolić 49,55, Tadić 47,30 odsto

Na osnovu 99,34 odsto obrađenih biračkih mesta, Tomislav Nikolić osvojio 49,55 odsto glasova, a Boris Tadić 47,30 odsto, saopštio RIK.

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić osvojio je 49,55 odsto glasova, a kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić 47,30 odsto, privremeni su rezultati koje je saopštila Republička izborna komisija sa obrađenih 99,34 odsto biračkih mesta.

Prema tim rezultatima, 46,37 odsto građana je iskoristilo svoje biračko pravo, dok je nevažećih listića bilo 3,15 odsto.

Portparol RIK-a Miodrag Petrović rekao je agenciji Beta da bi izborni materijal sa 90 biračkih mesta na Kosovu, koji je prebačen u Rašku i Vranje, trebalo da stigne u RIK danas posle 18 sati.

Glasovi birača iz Kosovskog, Kosovsko-pomoravskog i Prizrenskog okruga, prebrojani su rano jutros. Za predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića glasalo je 51,17 odsto, dok je Tadića podržalo 46,54 odsto birača iz tog dela Pokrajine.

Na severu Kosova i u Peći za Tomislava Nikolića glasalo je 61,54 odsto, a za Borisa Tadića 35,32 procenta.

RIK će objaviti konačne rezultate jučerašnjih predsedničkih izbora u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, najkasnije u četvrtak 24. maja do 20 sati.

Posmatrači OEBS-a ocenili su da je drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji bio regularan i da je protekao u atmosferi otvorenosti i jakog takmičarskog duha.

"Dan izbora je protekao u redu u svakom smislu - od identifikacije birača do brojanja glasova", ocenio je specijalni koordinator Posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS-a Mateo Mekači.

Posmatrači su zabeležili da su učesnici imali jednake mogućnosti za vođenje kampanje u kojima je biračima ponuđena mogućnost izbora dve različite političke opcije.

Kako su naveli na zajedničkoj konferenciji međunarodnih posmatrača, mediji su biračima predstavili široku paletu stavova i mišljenja, ali je nedostajalo analitičko praćenje izbora.

Kako se glasalo po gradovima

Tomislav Nikolić ubedljivo je pobedio u Čačku, Lučanima i Ivanjici, rečeno je u RIK-u nakon što su obrađeni podaci sa svih biračkih mesta u tim gradovima.

U Čačku je Nikolić dobio 57,1 odsto glasova, a Tadić 39,2 odsto glasova. U Ivanjci Nikolić je dobio 67,7 odsto glasova, a Tadić 30,1 odsto. U Lučanima je Nikolić dobio 57,9 odsto glasova, a Tadić 39,3 odsto.

Nikolić je osvojio 58,38 odsto glasova birača u Kruševcu, a Tadić 38,53 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija.

U drugiom krugu izbora za predsednika na području Zrenjanina, Boris Tadić je dobio 25.039 glasova ili 49,18 odsto, dok je za Tomislava Nikolića glasalo 24.334 birača ili 47, 8 odsto, saopštio je GIK.

U Vranju kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić dobio je 57 odsto glasova, dok je Tadić dobio 40,2 odsto.

Tadić je, međutim, pobedio Nikolića u Trgovištu, jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji. Prema podacima Opštinske izborne komisije, Tadić je dobio 8,52 odsto glasova više od Nikolića.

U Topličkom okrugu predsednički kandidati Tomislav Nikolić, odnosno Boris Tadić pobedili su u po dve opštine okruga. Nikolić je odneo najubedljiviju pobedu u opštini Kuršumlija gde je od ukupno 52 pobedio na 51 izbornom mestu. U opštini Blace Nikolić je osvojio 3.260 glasova, dok je Boris Tadić dobio 2.604 glasa.

Tadić je bio bolji u opštini Žitorađa sa osvojenih 4.128 glasova, 215 više od Nikolića. Razlika u glasovima bila je najmanja u opštini Prokuplje gde je Tadić dobio 56 glasova više od Nikolića.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво