Читај ми!

Analitičari o regularnosti izbora

Prigovore pojedinih učesnika na izborima neki analitičari ocenjuju kao izgovor za loš rezultat na izborima, a drugi kao politički pritisak uoči drugog kruga.

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović kaže da je teško govoriti o izbornoj krađi, jer je u izbornom procesu postojala velika kontrola.

"U izbornoj noći delovalo je da je ishod izbora prihvatljiv, a ovo sada deluje kao početak kampanje za drugi krug predsedničkih izbora", kaže Slaviša Orlović sa Fakulteta političkih nauka.

Ukazavši da su moguće male greške, Orlović je rekao da je posle 2000. teško govoriti o izbornoj krađi, jer sve stranke imaju nekoga u procesu i postoji velika kontrola, Cesida i OEBS-a.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Marko Blagojević kaže da su navodi SNS-a šturi i da na osnovu onoga što je saopšteno ne može da donese konačni sud, jer nije moguće zaključiti u kojoj fazi izbornog procesa se dogodila navodna krađa, da li na biračkom mestu, tokom transporta ili posle zatvaranja biračkih mesta.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, on je podsetio da na biračkim mestima sedi armija kontrolora i da je prosto nemoguće da bi tako nešto moglo da im promakne ispred nosa.

Među tim kontrolorima su bili i predstavnici Srpske napredne stranke i Tomislava Nikolića kao predsedničkog kandidata.

On je rekao da je čak bilo i apsurdnih situacija, gde je na nekim biračkim mestima zabeleženo više kontrolora nego birača.

Ukoliko se krađa o kojoj govori SNS dogodila posle glasanja, onda na osnovu zapisnika može lako da se otkrije izborna prevara, rekao je Blagojević.

"Džaba vam najbolje izborne kampanje, najboljih predizbornih projekcija, ukoliko vi nemate dobru kontrolu izbora na glasačkim mestima", kaže Blagojević i dodaje da je to škola koje su opozicione partije dobro naučile tokom devedesetih godina, jer su na tom testu padale.

Prema njegovim rečima, tu je bila prekrajana izborna volja građana, na toj kontroli je padalo sve. "Zbog toga je svakoj partiji bilo jasno tada, i sada, da je to ključna tačka."

"Ja sam siguran da Srpska napredna stranka nije propustila tu priliku da na svakom biračkom mestu imaju makar dva svoja čoveka", naglasio je Blagojević.

"Ja, kao neko ko se profesionalno bavi izborima, nemam dovoljno informacija, nisam sposoban da napravim sud o tome, a ni javnost, tako da će se ljudi subjektivno opredeljivati shodno tome koja im se partija sviđa, a koja ne, a to je uvod u ozbiljne predizborne tenzije koje nam u ovom trenutku nisu potrebne",  zaključio je Blagojević.    

Analitičari podsećaju da su, ukoliko je bilo većih neregularnosti, stranke bile u obavezi da odmah po zatvaranju birališta upute prigovore Republičkoj izbornoj komisiji.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво