Читај ми!

Ponavljanje glasanja u Nišu i Smederevu

Glasanje na lokalnim izborima u Nišu poništeno je na 17, a u Smederevu na 11 biračkih mesta. Zakonski rok za ponovno glasanje je sedam dana. U Preševu pobedile albanske partije.

Niš – Gradska izborna komisija u Nišu potvrdila je da će glasanje na lokalnim izborima biti ponovljeno na 17 biračkih mesta, što je 13,45 odsto biračkog tela ili 31, 075 građana sa pravom glasa.

U Gradskoj izbornoj komisiji kažu da je višak listića u kutijama osnovni razlog za  ponavljanje glasanja, a to objašnjavaju nesnalaženjem pojedinih biračkih odbora i velikom količinom glasačkog materijala. Prema njihovim rečima, uglavnom je to broj između 15 i 20 listića, mada je bilo slučajeva da je kompletna dokumentacija bila nepravilno popunjena, što je, takođe bio razlog za raspuštanje biračkog odbora.

Predsednica komisije Jasmina Krstić kaže da se u ovom trenutku ne zna tačan broj birača niti kada će ponovljeni izbori biti održani, iako je zakonski rok sedam dana. Ona je rekla da se glavne nepravilnosti na tim biračkim mestima odnose na višak listića u kutijama.

Reč je o deset odsto biračkih mesta u Nišu, na kojima će glasati oko 20.000 građana, pa ponovljeno glasanje može da utiče na konačan ishod lokalnih izbora.

Rezultati GIK-a, na osnovu 156 biračkih mesta od ukupno 173 su: SNS - 24.513 - 21,19 odsto - 17 mandata, DS  - 21.435 - 18,53 odsto - 15 mandata, URS - 16.331 - 14,12 odsto - 11 mandata,  SPS - 15.689 - 13,56 odsto - 10 mandata,  DSS -  7.008 - 6,60 odsto -  4 mandata,  LDP -  6.521 -  5,64 odsto -  4 mandata. Prvi ispod crte na ivici cenzusa DVERI - 5.251 - 4,54 odsto i Nevažeći 4,14 odsto.

Najozbiljniji kandidati za gradonačelnika Niša su Zoran Perišić iz SNS-a i Dragoslav Ćirković iz Demokratske stranke.

Smederevo  Na jedanaest izbornih mesta u Smederevu, zbog propusta i nepravilnosti, poništeni su rezultati izbora za Gradsku skupštinu Smedereva, saopšteno je na vanrednoj konferenciji za novinare Gradske izborne komisije.

Nepravilnosti su se ogledale u nepotpisanim kontrolnim listićima, zatim na nekim izbornim mestima nisu evidentirani građani koji su glasali van biračkog mesta, a neki građani su glasali, a da nisu imali to pravo.

Gradska izborna komisija zasedala je neprekidno četrdeset sati i posle donošenja odluke o poništenju izbornih rezultata na 11 biračkih mesta nije mogla da saopšti ni preliminarne rezultate. Smederevski gradski parlament ima 70 odborničkih mesta i tek nakon ponovljenih izbora znaće se ko je i koliko mandata osvojio.

Bujanovac – Prema nezvaničnim rezultatima OIK-a, na lokalnim izborima u Bujanovcu pobedila je Demokratska partija Nagipa Arifija, za koju je glasao 4.921 birač. Slede Partija za demokratsko delovanje sa 3.945 glasova, Pokret za demokratski progres – Jonuz Musliu sa 2.710 i Demokratska unija Albanaca – Mejdi Zećiri sa 1.379 glasova.

Od sedam srpskih stranaka, koalicija, grupa građana -  četiri su ispod crte. Manje će biti i odborničkih mandata. Grupa građana Stojanča Arsić dobila je 2.085 glasova, koalicija "Izbor za bolji Bujanovac" oko Demokratske stranke 1.810 glasova, SNS koja je osvojila 1.086, JS – Dragan Marković Palma 560, DSS 549, SRS 525, GG "Trajko Trajković" 519, Ujedinjena partija Roma 342, a GG "Roma forum – Kenan Rašitović" 300 glasova.

Skupština opštine Bujanovac ima 41 odborničko mesto, a vladajuću većinu od 2002. godine formiraju albanske partije.

Preševo  Izbori se ponavljaju na biračkom mestu broj 12, na kojem je upisano 737 građana s pravom glasa. Izbori se, kako je potvrdio predsednik OIK Zećir Miftari, ponavljaju zbog incidenata na biračkom mestu. Kada je birač pocepao listiće i bacio kutiju, glasanje je prekinuto. Izbori će se ponoviti za 15 dana.

U Preševu je najviše mandata osvojila Demokratska partija Albanaca, aktuelnog predsednika opštine Ragmija Mustafe, 17, Partija za demokratsko delovanje Rize Haljimija imaće 10 odbornika, Demokratska unija Albanaca 6, Demokratska partija 3 i Demokratska unija doline
dva.

U SO Preševa neće biti odbornika iz srpskih partija, iako su dobili dovoljno glasova za dva odbornička mandata, kao i u dosadašnjem sazivu, ali su glasovi podeljeni na tri liste. Rezultat deljenja je nula: Srbi neće imati predstavnika u lokalnoj skupštini.

Vranje – Gradska izborna komisija utvrdila je rezultate izbora za odbornike u Skupštini grada Vranja i Skupštini gradske opštine Vranjska banja. Lista "Ivica Dačić SPS, PUPS, JS, SDPS" ima 20 odbornika. Za "Demokratsko Vranje" - Goran Stefanović 14 odbornika, "Pokrenimo Vranje" – Tomislav Nikolić, SNS, PS, PSS-BK, RP, NSS, DPM 14 odbornika, URS - "Dr Uroš Trajković" 11, a DSS šest odbornika.

Gradska izborna komisija odbila je prigovore NS-a i SNS-a o povredi izbornog postupka na mestima 17 i 24.

Užice - Prema zvaničnim podacima Gradske izborne komisije u Užicu, koalicija okupljena oko Demokratske stranke, od 67 mesta u Gradskoj skupštini imaće 21 mandat, što je sedam manje u odnosu na prošle izbore, SNS 15 odbornika, koalicija oko SPS-a 10, URS i DSS po 7, Preokret četiri, a prvi put u skupštini naći će se i tri odbornika Dveri.

Pregovori o skupštinskoj većini se tek očekuju, a za sada, jedino DSS, već treći put, osvaja skupštinsku većinu u Čajetini, a SRS, koja je zabeležila najveći pad u Srbiji, u Bajinoj Bašti je osvojila najviše mandata za lokalnu skupštinu - 11.

U drugim opštinama užičkog kraja, osim u Prijepolju, ostaje da, uglavnom, Demokrate i Naprednjaci traže partnere za formiranje lokalne vlasti.

Loznica - Prema podacima Gradske izborne komisije u Loznici, najviše glasova na lokalnim izborima osvojila je lista "Vidoje Petrović - Ujedinjeni Regioni Srbije". Njima je pripalo 20 odborničkih mandata u budućem sazivu gradske skupštine. Jedanaest odborničkih mesta dobile su partije okupljene oko SNS-a, zatim 7 mandata DS, 6 SPS-SDPS, dok je PUPS-u pripalo 5 mesta.

Jedinstvena Srbija imaće 4 odbornika, dok će po tri imati Preokret i GG Privredniak i poljoprivrednika. Budući saziv skupštine Loznice imaće 59 odbronika umesto dosadašnjeg 51.

Od 12 lista, koje su učestvovale na lokalnim izborima, osam će imati odbornike. U gradskom odboru URS-a , koji će imati najviše odborničkih mandata - dvadeset,  još se ne izjašnjavaju o eventualnim dogovorima i budućim koalicijama.

Knjaževac  Opštinska izborna komisija poništila je rezultate lokalnih izbora na pet biračkih mesta u opštini Knjaževac. Zbog dopisivanja u birački spisak i neispravnih izveštaja o radu biračkih odbora, glasanje će se ponoviti na tri biračka mesta u gradu i dva u selima Trgovište i Žukovac.

Prema podacima Opštinske izborne komisije, pre odluke o poništenju najviše glasova osvojili su URS 27 odsto, SNS 20,24, SPS-PUPS-JS 17,27 i DSS 6,05, dok ostale liste nisu prešle cenzus.

Zaječar – Gradskoj izbornoj komisiji u Zaječaru tri političke grupacije predale su prigovore na regularnost izbora: "Preokret – Čedomir Jovanović", koalicija "Pokrenimo Zaječar" SNS-a Nove Srbije i Pokret radnika i seljaka "Pobeda za bolji život".

Rok za rešavanje prigovora je 48 sati.

Vranjska Banja – U Vranjskoj Banji DS je osvojio 5 odbornika, SPS 4, URS 2, NS 2 i SNS 2 odbornika.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво