Читај ми!

Partijske menice

Partije prvi put moraju da podnesu garancije da će, u slučaju da ne osvoje dovoljan broj glasova na izborima, vratiti novac iz budžeta. Kampanja je skupa, pa neke stranke uzimaju bankarski kredit.

Neki politički lideri, na ranije izbore izlazili samo da bi uzeli novac iz budžeta za kampanju, što je bila laka zarada, jer loš izborni rezultat nisu morali da pravdaju. Međutim, partije prvi put moraju da podnesu jemstvo da će, u slučaju da ne osvoje dovoljan broj glasova, vratiti novac iz budžeta.

Sve partije koje su predale izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji najavile su da će za kampanju koristiti sredstva iz državne kase. Kako bi dobile deo kolača, Ministarstvu finansija moraju da polože garancije. 

Sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović objašnjava da garancije služe upravo da bi ona sredstva koja su data, ako stranke ne pređu jedan odsto odnosno 0,2 odsto za stranke manjina, mogla da budu naplativa.

"To su bankarske garancije, mogu biti gotova sredstva, hipoteke nad nepokretnostima. To je novina koje će Ministarstvo finansija po proceduri realizovati", dodaje Odalović.

Srpska napredna stranka uverena je da će biti na ceni tokom izbornog ciklusa, pa je za troškove kampanje podigla kredit, koji lično garantuje šef stranke.

"Garantujem svojom kućom, mojim stanom. Imaćemo finansiranje prvi put otkako postojimo kao stranka na mesečnom nivou po broju osvojenih poslanika. Taj novac ulažemo u rate kojima vraćamo kredit", ističe lider SNS-a Tomislav Nikolić.

Neke stranke još kalkulišu. Radikalima će jemstvo biti ušteđevina od milion evra.

Dejan Mirović iz SRS-a kaže da su sredstva koja je ta stranka dobila za izbore prenesena u Komercijalnu banku. "Ta sredstva su nam jemstvo za podizanje kredita u Komercijalnoj banci od 80 miliona dinara i upotrebićemo ih za kampanju i još 20 miliona iz budžeta", dodaje Mirović.

Vlajko Senić iz URS-a kaže da će ljudi koji se bave finansijama u stranci odlučiti o obliku u kojem će položiti garancije ministarstvu.

Bankarske pozajmice strankama nisu zabranjene zakonom, ali upućeni ocenjuju da one neće biti jeftine, jer je uglavnom reč o kratkoročnim i keš kreditima. Sve zavisi od toga kako će banke proceniti klijenta i njihovu sposobnost da otplate kredit.

Stručnjaci: Stranke povlašćene

Generalni sekretar Udruženje banaka Srbije Veroljub Dugalić napominje da isti uslovi važe za sva pravna lica. Nema pogodnosti, beneficija, nižih kamata. Prema njegovim rečima, za banku je partija samo klijent.

Pojedini stručnjaci podsećaju da banke imaju mogućnost da važnim klijentima daju povoljnije uslove od redovnih.

Autor sajta Kamatica Dušan Uzelac navodi da su političke stranke u povlašćenom položaju, baš zbog toga što su one tu na vlasti, ili pretenduju na vlast. "Država je firma koja ne može da propadne, i zato one to smatraju dobrom investicijom", ocenjuje Uzelac.

U RIK-u očekuju dvostruko kraću izbornu listu nego na prošlim izborima kada ih je bilo 22. Veruju da će jemstvo za novac iz državne kase i skupo prikupljanje potpisa mnoge pokolebati.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво