Читај ми!

Lokalni i pokrajinski izbori

Slavica Đukić Dejanović raspisala lokalne izbore za 6. maj. Pokrajinski izbori biće, takođe, održani 6. maja, saopštio predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši. Odluka o raspisivanju izbora objavljena večeras u "Službenom glasniku".

Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić Dejanović raspisala je lokalne izbore za za 6. maj. Istog dana biće održani i izbori za poslanike Skupštine Vojvodine, saopštio je predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši.

Odluke o raspisivanju izbora za odbornike skupštine opština, skupština gradova i grada Beograda za 6. maj, objavljena je večeras u najjnovijem broju "Službenog glasnika".

Rokovi za izborne radnje počinju da teku od dana stupanja na snagu tih odluka, odnosno njihovim objavljivanjem u "Službenom glasniku".

Zakon propisuje da izbori za odbornike moraju da budu sprovedeni najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnim odbornicima. Od raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60 dana.

Predsednica Skupštine raspisala je naknadno lokalne izbore u još četiri opštine u Srbiji, saopšteno je iz Kabineta Slavice Đukić Dejanović. Te opštine su Vrnjačka Banja, Knjaževac, Prijepolje i Ruma.

"Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi stekli su se uslovi da predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović raspiše lokalne izbore u još četiri opštine: Vrnjačka Banja, Knjaževac, Prijepolje i Ruma, za 6. maj 2012. godine, na dan kada se održavaju i ostali lokalni izbori", navedeno je u saopštenju.

Đukić Dejanović je ranije danas navela da izbori neće biti održani u onim opštinama u kojima lokalnim samoupravama nije istekao mandat. Izbori neće biti održani u Aranđelovcu, Boru, Kuli, Vrbasu, Kovinu, Kosjeriću, Negotinu, Odžacima.

Na Kosovu i Metohiji neće biti održani izbori u Prištini, Peći, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu.

"U skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vlada Republike Srbije će, u saradnji sa Unmikom, preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa izborima na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", izavila je Slavica Đukić Dejanović.

Predsednica parlamenta pozvala je građane da na izbore izađu u velikom broju kako bi doprineli "da se u našim sredinama izabere takva lokalna samouprava koja će se najbolje starati o interesima svih sugrađana".

"Posebno me raduje što će posle ovih izbora, po prvi put, među odbornicima u sazivima svih lokalnih samouprava, trećina biti odbornice, žene", istakla je predsednica Skupštine.

Pokrajinski izbori

Egereši, koji se obratio građanima na šest jezika koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, pozvao je građane pokrajine da iskoriste građansko pravo i obavezu i izađu na birališta i daju glas stranci, grupi građana ili pojedincu po svojoj volji i izboru.

"Pozivam sve na korektnu i kulturnu izbornu kampanju, na borbu argumentima i programima, a ne vređanjima", rekao je Egereši.

Predsednik aktuelnog saziva pokrajinskog parlamenta poručio je građanima Vojvodine da su oni jedini koji imaju to pravo da odluče ko će u sledećem mandatu dobiti priliku da ih predstavlja u pokrajinskoj skupštini i dodao da će od zbira glasova na izborima zavisiti odluka većine, odnosno ko će u narednom mandatu voditi Vladu Vojvodine.

Izbori u Vojvodini sprovode se po kombinovanom izbornom sistemu, u skladu sa odlukom o izboru poslanika. Po toj odluci, od ukupno 120 poslanika u Skupštini Vojvodine, 60 se bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu.

Takav sistem u Vojvodini uspostavljen je kako bi svaka od 45 opština i gradova u Vojvodini imala bar po jednog predstavnika u poslaničkom domu, odnosno da bi kandidati manjinskih nacionalnih zajednica imali veći izgled da budu izabrani.

Izbori u Beogradu 

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić raspisao je za 6. maj izbore za odbornike u 15 gradskih skupština opština, ali ne i za opštine Zemun i Voždovac, gde su lokalni parlamenti formirani 2009. i nema pravnog osnova da odbornicima bude skraćen mandat.

Antić je lokalne izbore u beogradskim opštinama raspisao na osnovu Statuta grada Beograda, u kome je precizirano da "izbore za odbornike skupštine gradske opštine raspisuje predsednik Skupštine grada".

Antić je na konferenciji za novinare rekao da izbore nije raspisao u Zemunu i Voždovcu, gde mandati odbornicima traju i da ne postoji pravni osnov da im taj mandat bude skraćen.

On je podsetio da je lokalni parlament u Zemunu formiran u prvoj polovini, a na Voždovcu krajem 2009. godine.

"Mislim da treba razmotriti u narednom periodu takva zakonska rešenja koja će omogućiti da se lokalni izbori na teritoriji čitave Srbije i Beograda održe u istom danu", rekao je Antić, dodajući da će rokovi za izborne radnje teći od objavljivanja odluke o raspisivanju, što očekuje danas

Prethodno je predsednik Srbije Boris Tadić raspisao parlamentarne izbore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво