Читај ми!

Raspisani parlamentarni izbori

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je za 6. maj izbore za Narodnu skupštinu Srbije. Izbori će biti prilika da se još jednom afirmiše demokratija, a da građani izaberu bolju budućnost, poručio Tadić. Odluka o raspisivanju izbora objavljena večeras u "Službenom glasniku".

19.30 - Odluka o raspisivanju izbora objavljena je večeras u "Službenom glasniku", tako da su od ovog datuma počeli da teku rokovi za izborne radnje.  

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je parlamentarne izbore za 6. maj.

Odluka predsednika Tadića o raspisivanju izbora

Predsednik je poručio da će izbori biti prilika da se u Srbiji još jednom afirmiše demokratija, a da građani izaberu bolju budućnost.

"Izbori su uvek svečani trenutak, godinama i decenijama smo se borili da uspostavimo demokratiju u Srbiji, ali danas imamo drugačiju atmosferu i verujem da u izbornom procesu možemo da se objedinimo oko centralnih strateških ciljeva", rekao je Tadić novinarima.

Izbori će, kako je istakao, biti još jedna prilika za afirmaciju demokratskih principa i prilika da građani Srbije sebi i drugima dokažu da je njihova država zemlja slobode.

Građani će, kako je dodao, imati priliku i da učvrste institucije, a vlada bi trebalo da se formira odmah po zašetku izbornog procesa kako bi se što pre uhvatila u koštac sa teškom situacijom.

"Buduća vlada moraće da donosi teške i kompleksne odluke kako bi obezbedila bolju budućnost za građane", poručio je Tadić.

On je pozvao građane da izađu na parlamentarne izbore i još jednom svojim glasom potvrde demokratski karakter našeg društva, i da načine izbor za bolju budućnost.

Tadić je političke stranke koje će učestvovati na izborima pozvao da promovišu svoje programe i afirmišu demokratiju.

Odluka o raspisivanju izbora za narodne poslanike objavljena je večeras u najnovijem broju "Službenog glasnika". Rokovi za izborne radnje počinju da teku od dana stupanja na snagu tih odluka, odnosno njihovim objavljivanjem u "Službenom glasniku".

Ovo su deveti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Predaja izbornih lista do 21. aprila

Političke stranke od danas pa do 21. aprila mogu Republičkoj izbornoj komisiji da dostave izborne liste, a RIK objavljuje zbirnu listu pet dana kasnije, 26. aprila.

Republička izborna komisija ima tri dana da proglasi konačne rezultate izbora, što znači do 10. maja, i od tada teče zakonskih 30 dana za konstituisanje parlamenta. Krajnji rok za novi saziv skupštine je 9. jun, a za izbor nove vlade 8. septembar.

Parlamentarni izbori biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika, kojim je ukinuta blanko ostavka poslanika, a uvedeno je pravilo da najmanje trećina kandidata na izbornoj listi moraju biti žene.

Političke partije posle izbora neće moći da određuju koji će kandidati za poslanike ući u parlament, jer će se mandati deliti po redosledu sa izborne liste, počev od prvog na listi.

Na predstojećim izborima, prvi put od uvođenja višestranačkog sistema, biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.

Prethodni izbori održani su 11. maja 2008. godine, na kojima su učestovale 22 izborne liste, od kojih je bilo 10 manjinskih.

Za manjinske liste ne važi cenzus od pet odsto za ulazak u parlament, već prirodni prag koji zavisi od broja izašlih, a na prethodnim je bilo potrebno oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto.

Izbori za 250 poslanika Skupštine Srbije održavaju se po proporcionalnom izbornom sistemu s jednom izbornom jedinicom na teritoriji cele zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво